Читај ми!

Porošenko: Primetna deeskalacija na istoku Ukrajine

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je primetna "deeskalacija" sukoba na istoku Ukrajine. U slučaju veće ofanzive proruskih snaga, Porošenko očekuje da će Zapad brzo isporučiti ubojito oružje i sprovesti novi talas sankcija.

"Mogu vam reći da je činjenica da nemamo vojnih gubitaka već više dana, da su životi naših ukrajinskih heroja sačuvani, jasna indikacija da je u toku postupna deeskalacija", rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinsku televiziju 1+1.

Smirivanje je primećeno već nekoliko nedelja na istoku zemlje, gde je novo primirje stupilo na snagu 15. februara. Ukrajinske vlasti međutim i dalje ukazuju na koncentraciju neprijateljskih snaga duž linije fronta.

Ukrajinski predsednik je rekao da je situacija i dalje napeta u dve zone, oko razrušenog aerodroma u Donjecku, koji su povratile pobunjeničke snage u januaru posle teških borbi, i oko sela Širokine, desetak kilometara od strateške luke Marijupolja.

U slučaju veće ofanzive proruskih ustanika koje po mišljenju Kijeva i zapada podržavaju ruske snage Porošenko je uveren da će Zapad podržati Ukrajinu isporukom oružja.

"Ukoliko otpočne novi ciklus agresije protiv Ukrajine mogu vas uveriti da ćemo brzo dobiti ubojito oružje i novi talas sankcija protiv agresora. Delovaćemo čvrsto i koordinisano", poručio je Porošenko.

Dok se primirje uglavnom drži, ukrajinski predsednik je rekao da će ukrajinske snage iskoristiti to vreme da oprave oštećenu opremu i da se obučavaju. Rekao je da su u toku intenzivne vojne vežbe.

Porošenko je dodao da ukrajinske snage takođe jačaju svoju odbranu duž linije fronta, na primer miniranjem zona koje su najizloženije za mogući napad.

SAD su u sredu povećale svoju vojnu pomoć Ukrajini najavivši da će isporučiti "neubojitu " opremu u vrednosti od 75 miliona dolara, uključujući bespilotne letilice, radare, i sprave za noćno posmtranje i transportna vozila "hamvi", uključujući i oklopna.

Ipak SAD i dalje odbija da isporuči Ukrajini ubojito oružje koje Kijev traži.

U jedanaest meseci sukoba na istoku Ukrajine poginulo je više od 6.000 ljudi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи