Читај ми!

Ukrajina, novi okršaj kod Marijupolja

Novi sukobi na istoku Ukrajine, uprkos primirju. U sinoćnim borbama ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika poginuo jedan vojnik.

"Jedan vojnik je poginuo, a četvorica su ranjena", rekao je portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev, prenosi Beta.

Kako je saopštila vojska, ukrajinske snage su noćas bile na meti proruskih pobunjenika nedaleko od razrušenog aerodroma kod Donjecka i u selima kod strateške luke Marijupolj na Azovskom moru, saopštila je vojska.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je juče da su vojska te zemlje i separatisti povukli veći deo svoje artiljerije s linije fronta, u skladu s dogovorom o primirju.

Dodao je da ipak i dalje ima teške artiljerije na aerodromu kod Donjecka, nad kojim kontrolu imaju pobunjenici.

Najnovije primirje na istoku Ukrajine stupilo je snagu 15. februara.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobu u istočnoj Ukrajini, koji je počeo pre skoro jedanaest meseci, poginulo je više od 6.000 ljudi.

NATO: Rusija nastavlja da dotura oružje ustanicima

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija i dalje oprema i obučava proruske snage na istoku Ukrajine i pozvao zvaničnu Moskvu da poštuje prekid vatre time što će se potpuno povući iz ukrajinskog konflikta.

Prema njegovim rečima, rusko prisustvo i snažna podrška proruskim snagama na istoku Ukrajine i dalje su vidljivi.

"Uočljiva je isporuka opreme, ljudstva i njihova obuka, tako da možemo da kažemo da se Rusi i dalje nalaze na istoku Ukrajine", tvrdi Stoltenberg.

"Mi zato pozivamo Rusiju da povuče sve svoje snage sa istoka Ukrajine i da poštuje sporazum iz Minska", rekao je Stoltenberg, govoreći o mirovnom sporazumu koji su u beloruskoj prestonici 12. februara sklopile ukrajinske i proruske snage.

Stoltenberg je zatražio da OEBS-u bude omogućen pun pristup istoku Ukrajine, kako bi potvrdio povlačenje teškog naoružanja.

"Videli smo nekakvo povlačenje (naoružanja), ali nije jasno koja je njegova destinacija. Važno je da ovo povlačenje teškog naoružanja može da bude verifikovano", rekao je Stoltenberg.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи