Читај ми!

Ukrajina, povučen veći deo naoružanja

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da su vojska te zemlje i proruske snage povukle veći deo svoje artiljerije s linije fronta na istoku Ukrajine, u skladu s dogovorom o primirju. Ivica Dačić pozdravio početak uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava u Ukrajini. Međutim, Viktorija Nuland tvrdi da Rusija dostavlja oružje proruskim snagama.

Petro Porošenko je rekao da ipak i dalje ima teške artiljerije na aerodromu kod Donjecka, nad kojim kontrolu imaju proruske snage, javlja AP, prenosi Beta.

Povlačenje teškog naoružanja sa istoka Ukrajine nadgleda više stotina posmatrača OEBS-a koji je kritikovao obe strane u sukobu zbog manjka saradnje.

Visoki komesarijat za izbeglice UN objavio je da je broj interno raseljenih lica usled konflikta u Ukrajini dostigao 1,1 milion, dok ukupan broj Ukrajinaca koji su tražili azil, državljanstvo ili neku drugu formu ostanka u susednim zemljama iznosi 674.300.

Taj broj uključuje 542.800 lica iz Ukrajine u Rusiji i 80.700 u Belorusiji, javio je Tas, prenosi Tanjug.

Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić pozdravio je početak uklanjanja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na jugoistoku Ukrajine, kao primer saradnje sukobljenih strana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

"Do juče, neeksplodirani projektili su predstavljali stalnu pretnju seljanima Kominternove", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Posmatrači OEBS-a počeli su da rade s predstavncima ukrajinskih oružanih snaga, "Narodne Republike Donjeck", i ukrajinskih i ruskih snaga u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju, s predstavnicima stanovništva o dogovoru kako nastaviti razminiranje,
navodi se u saopštenju.

"Zadovoljan sam da vidim što vežbe na razminiranju nisu kraj saradnje na terenu i da će dalji radovi na razminiranju moći da se sprovode u Pavlopilu. Pozivam sve da pojačaju saradnju s posmatračima i doprinesu poboljšanju bezbednosne situacije", rekao je Dačić.

Nuland: Rusija prebacuju oružje proruskim snagama

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da su ruski tenkovi i teška vojna oprema prešli ukrajinsku granicu u proteklih par dana, što je kršenje sporazuma o prekidu vatre potpisanog 12. februara.

Poslednjih nekoliko dana, videli smo nove transfere ruskih tenkova, oklopnih vozila, teške artiljerije i raketne opreme preko granice proruskim snagama, rekla je Nulandova pred spoljnopolitičkim odborom američkog Senata na čijem je dnevnom redu bila Ukrajina.

Ocenila je da je na Krimu i u istočnoj Ukrajini "vladavina terora" i dodala da Bela kuća još razmatra da li da oružjem snabde ukrajinsku vojsku.

"U narednim danima, ne nedeljama, mi moramo da vidimo da se prekid vatre u potpunosti poštuje", rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara, prenosi Tanjug.

"Dok Ukrajina gradi miroljubivu, demokratku i nezavisnu naciju na 93 odsto svoje terotorije, Krim i delovi istočne Ukrajine pate pod vladavinom terora", rekla je Nulandova pred spoljnopolitičkim odborom američkog Senata.

"Krim danas ostaje pod ilegalnom okupacijom, a za mnoge ugrožene grupe tamo, kršenja ljudskih prava su pravilo, a ne izuzetak", ocenila je Nuland, koja je pomoćnik šefa diplomatije zadužena za Evropu i Evroaziju.

Ukazala je na više grupa - krimske Tatare, Ukrajince koji odbijaju da predaju svoje pasoše, homoseksualce, novinare i druge - kojima, kako je rekla, preti progon, preneo je AFP.

"U istočnoj Ukrajini, Rusija i njene separatističke marionete su pokrenuli neopisivo nasilje i pljačku", tvrdi Nuland.

Prema njenim rečima, taj "montirani sukob - koji je kontrolisan iz Kremlja, hranjen ruskim tenkovima i teškim naoružanjem, finansiran novcem ruskih poreskih obveznika - stajao je života više od 6.000 Ukrajinaca, ali i više stotina mladih Rusa, koje je Kramlj tamo poslao da se bore i umru, u ratu koji njihova vlada negira".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво