Читај ми!

Turska, suđenje koje uznemirava svet

Suđenje 16-godišnjem učeniku optuženom za uvredu turskog predsednika, koje je trebalo da počne u Anadoliji, odloženo je za početak aprila. Dečakov advokat tražio je izuzeće sudija. Slučaj izaziva veliku pažnju svetske javnosti i brojne kritike iz Evrope i Amerike.

Ima li demokratska Turska monarha, pitaju se ovih dana svetski mediji, prateći slučaj maloletnog učenika koji je uhapšen posle skupa u gradu Konija na kojem je predsednika Tajipa Erdogana nazvao "kradljivcem ilegalne palate".

Mladić je aludirao na velelepno zdanje Ak saraj od 1.150 soba, koje je predsednik otvorio u oktobru. Iako je izjavio da mu namera nije bila da vređa predsednika, preti mu višegodišnja zatvorska kazna.

"Želimo slobodnu Tursku i slobodan život. Želim da me oslobode optužnice i siguran sam da je takav stav i javnosti", kaže optuženi maloletnik.

Konija je, inače, snažno uporište Erdoganove Partije pravde i razvoja. Mladić je u govoru branio i principe sekularizma tvorca savremene turske republike Kemala Ataturka. Sporni zakon o zabrani vređanja predsednika star je više decenija, ali se pre Erdogana primenjivao mnogo blaže.

Advokat optuženog Baris Ispir ističe da je policija uvek prisutna na protestnim skupovima u Koniji i da sve snima. "Izvlače rečenice i obaveštavaju tužioca o onome što smatraju krivičnim delom. Navodna žrtva u ovom slučaju, predsednik, nije uložio žalbu", navodi Ispir.

Premijer Ahmet Davutoglu branio je tada hapšenje uz obrazloženje da se institucija predsednika mora poštovati. Opozicija smatra da je reč o konstantnom gušenju slobode izražavanja.

Zbog navodnog vređanja predsednika, na meti zakona je i bivša mis Turske, Merve Bujuksarač. Njoj će se suditi pošto je na svoj Instagram profil postavila pesmu koja sadrži satiričnu obradu stihova turske himne i aludira na korupcijski skandal u koji je umešana Erdoganova porodica.

"U demokratskim zemljama to što se meni dešava ne bi bilo normalno. Mislim da bi političari trebalo da budu otvoreni za kritike. Turska se danas udaljuje od demokratije", smatra Merve Bujuksarač.

Mnogi se s tim stavom neće složiti. Ove nedelje, naime, sud je naložio turskom predsedniku da plati 4.000 dolara odštete zbog vređanja umetnika čiju je džinovsku skulpturu, koja promoviše pomirenje Turske i Jermenije – nazvao nakazom. Ubrzo posle predsednikove kritike, skulptura je razmontirana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво