Читај ми!

Američki general: Putin želi da uništi NATO

Američki vojni zapovednik u Evropi, general Ben Hodžs, smatra da ruski predsednik Vladimir Putin želi da uništi NATO.

Hodžs naovdi da je siguran da Putin želi da uništi NATO, prenosi Tanjug. "Ne napadajući nas, nego cepajući nas", dodaje Hodžs.

Američki general govorio je u prilog vojnim odnosima sa Velikom Britanijom, usled zabrinutosti da bi mogli biti oslabljeni zbog najavljenih budžetskih rezova za odbranu, rekavši da je Britanija najstariji saveznik SAD u NATO i da će oživeti svoju lidersku poziciju”.

Pominjući Putina, Hodžs je skrenuo pažnju da bi Rusija mogla da iskoristi onu vrstu hibridnog ratovanja – civilnu miliciju viđenu u istočnoj Ukrajini, kako bi testirala NATO.

Ističe da bi u odsustvu otvorenog napada Rusije, neke zemlje članice NATO-a ipak mogle da se pozovu na član 5 Vašingtonskog sporazuma, koji precizira da je napad na jednu članicu, napad na ceo NATO.

"Ako bi nestalo člana 5, nestalo bi našeg saveza", dodaje američki general, koji je predložio da NATO pozicionira tenkove u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Rumuniji i Bugarskoj na granice sa Rusijom.

Ponovio je predlog o slanju oružja Ukrajini, kojem se evropski lideri protive, rekavši da bi joj mogli poslati 1.000 tenkova, ali ne da bi napala Rusiju, "nego da bi Putina skuplje koštao rat u Ukrajini".

"Moramo da podignemo cenu za Putina. On upravo sada uživa 85 odsto podrške kod kuće. Ali kada (ruske) majke shvate da njihove sinove donose mrtve kući, kada cena raste, onda će i podrška Putinu da opada", smatra Hodžs.

Optužio je Moskvu da u Ukrajini deluje sa 12.000 vojnika.

U Berlinu je, istovremeno, danas održan ministarski sastanak "Normandijskog formata", na kojem je dogovoreno produženje mandata misije OEBS koja nadgleda primirje prema sporazumu iz Minska koji je sklopljen 12. februara.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво