Читај ми!

Ukrajina povećava broj vojnika za trećinu

U trenutku kada se Kijev bori protiv proruskih snaga na istoku zemlje, Vrhovna rada je usvojila Zakon o povećanju broja pripadnika oružanih snaga za trećinu, čime će ukupan broj ukrajinskih vojnika dostići 250.000.

Za zakon je glasalo je 270 poslanika, što je znatno iznad 226 glasova, koliko je potrebno da bi bio usvojen, i sada ostaje da ga potpiše predsednik Petro Porošenko, koji je predložio ovu meru prošlog meseca, čime će stupiti na snagu kao zakon, prenosi Rojters.

"Svako ko glasa protiv ovog zakona ili ga ne podrži, radi u korist (ruskog predsednika Vladimira) Putina i ruske agresije, kako bi noga ruskog okupatora kročila na našu teritoriju u Donbasu i Krimu", rekao je lider Radikalne partije Oleh Lijaško, prenosi Tanjug.

Očigledno je, istakao je Lijaško, da će Ukrajina biti snažna i uspešna samo ako ima moćnu vojsku.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Zorjan Škirjak rekao je da proruski aktivisti ne samo što ne prestaju sa pucnjavom i ne povlače se, već i pojačavaju svoje snage u južnoj pokrajini Donjeck, u blizini lučkog grada Marijupolja, koji je pod kontrolom Kijeva.

Neimenovani portparol ukrajinske vojske upozorio je da su proruski aktivisti napali položaje ukrajinskih vojnika ili civilne mete 40 puta u protekla 24 sata, uključujući 17 artiljerijskih napada.

S druge strane, proruske snage gotovo svakodnevno optužuju ukrajinske snage za granatiranje i napade vatrenim oružjem.

Varšava: Jačanje ukrajinske vojske u interesu Evrope

Reagujući na odluku ukrajinskog parlamenta, šef poljskog Nacionalnog saveta za bezbednost Stanislav Kozjej rekao je da je jačanje ukrajinskih oružanih snaga u interesu Evrope, Poljske i Ukrajine.

Kozjej je rekao da bi se na taj način doprinelo smanjenju sukoba na istoku Ukrajine.

"Potpuno delimo ovaj stav: što je jača ukrajinska vojska, veće su šanse da se umanji eskalacija sukoba. Stoga je u interesu Evrope, Poljske i Ukrajine da se ojača i dodatno naoruža ukrajinska vojska", naglasio je Kozjej, preneo je Rojters.

Kozjej, koji je i savetnik poljskog predsednika Bronislava Korovskog, sastao se sa sekretarom ukrajinske službe za nacionalnu bezbednost i saveta za odbranu Aleksandrom Turčinovom.

Moskva zabrinuta najavom isporuke oružja Ukrajini

Američki planovi za isporuku oružja Ukrajini predstavljaju pretnju za rusku bezbednost, saopštio je u Moskvi portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.

"Izveštaji o američkim planovima za obimnu isporuku oružja Ukrajini izazvali su najozbiljniju zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova", rekao je Lukaševič novinarima, dodajući da je najava o ispruci oružja došla usred "uspešne primene sporazuma o prekidu vatre u Donbasu", kao rezultat dogovora "Normandijske četvorke" 12. februara u Minsku, prenela je agencija Tas.

Istakao je da najavljene isporuke oružja ne prete samo podrivanjem mira i eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine, već predstavljaju i opasnost za bezbednost Rusije, podsećajući da je ruska teritorija više puta granatirana vatrom iz Ukrajine.

Prema rečima ruskog diplomate, američki Kongres razmatra i pružanje pomoći u iznosu od milijardu dolara za obuku i opremanje ukrajinskih snaga.

"Zbog toga je američka vojska već u Ukrajini. Evidentno je da oni ne žele da donesu mir ovoj zemlji", ocenio je Lukaševič tvrdeći da je više od 300 američkih vojnika prekomandovano iz baze u Italiji u region Lavova.

Naglasio je da je nemoguće da isporukom oružja bude ugašen požar građanskog rata u Ukrajini, već samo kroz politički dijalog sukobljenih strana.

Lukaševič je upozorio da bi eventualna isporuka američkog oružja Ukrajini drastično pogoršala bilateralne odnose Moskve i Vašingtona.

Prokomentarisao je i ulazak brodova NATO u Crno more, navodeći da je reč o provokaciji koja neće pomoći rešavanju konflikta u Ukrajini.

"Što se tiče ulaska brodova, to bih nazvao veoma zabrinjavajućim signalom i provokacijom koja apsolutno ne pomaže stabilnosti i uverenju da će se mirovni proces u Ukrajini ubrzati", rekao je Lukaševič.

Dodao je da je vojno prisustvo u blizini regionalnog konflikta uvek opasno i da može izazvati različite neprijatne posledice.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво