Читај ми!

"Hjuman rajts voč": Tolerisanje zločina u ime mira

Organizacija "Hjuman rajts voč" pozvala je vlast u Avganistanu da krivično goni osmoricu "moćnika" koje optužuje za zlodela počinjena tokom američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Hjuman rajts voč (HRV) je objavila izveštaj u kojem poziva novog avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija i njegovu vladu da krivično gone zvaničnike i komandante "čije je ozbiljno kršenje ljudskih prava odavno ostalo nekažnjeno", prenosi Tanjug.

U izveštaju pod nazivom "Danas ćemo svi umreti: avganistanski moćnici i nasleđe nekažnjivosti", piše da su "prethodna avganistanska vlada i SAD omogućili moćnim i izopačenim pojedincima i njihovim snagama da počine zločine" za koje bi trebalo da odgovaraju.

U izveštaju su pomenuta osmorica "moćnika" povezana sa policijom, obaveštajnom službom i snagama milicije, odgovorna za ozbiljne zloupotrebe u poslednjih nekoliko godina, a podaci o njihovim zločinima prikupljeni su tokom 125 razgovora koje je HRV obavio tokom 2012. godine.

Prema navodima iz izveštaja, bivši avganistanski predsednik Hamid Karzai rekao je 2002. godine kada je došao na vlast da je "pravda sada luksuz", i da ne može sada da se izgubi mir zbog toga.

Posledica takvog razmišljanja, kako tvrdi HRV, bile su otmice, silovanja, ilegalna zatvaranja, vansudska pogubljenja, razbojništva, ubistva i svi ostali teški prestupi, koji su godinama nekažnjeno činjeni pod zaštitom režima.

U izveštaju je navedeno da su SAD zvanično podržavale mere borbe protiv korupcije, dok su istovremeno navodno štitile zvaničnike koji su bili pod optužbama da su korumpirani, kao i da je Avganistan i danas jedna od država sa najraširenijom korupcijom.

Novi predsednik Gani najavio je da će tokom marta posetiti SAD, kao i da njegova vlada neće tolerisati nasilje u državnim strukturama. Zahvalio je HRV na izveštaju, ali nije komentarisao pomenute optužbe protiv osmorice avganistanskih moćnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво