Ruski obaveštajci otrovali Čečene u Istanbulu?

Čečenski aktivista Kaim Saduev umro je u Istanbulu nakon što je jeo divlji beli luk poslat iz Čečenije. Rođaci za Saduevu smrt optužuju rusku obaveštajnu službu i tvrde da postoji nova "atentat-lista" za Čečene izbegle u Tursku.

Kaim Saduev umro je u bolnici u Istanbulu gde je primljen zbog trovanja hranom. Porodica nekadašnjeg aktiviste priča da je te večeri jeo divlji beli luk koji mu je, navodno, u paketu poslala sestra iz Čečenije, piše Hurijet.

Iako je čitava porodica otrovana, žena i dete aktiviste uspeli su da prežive, dok je Saduev preminuo na odeljenju intenzivne nege od posledica trovanja.

Rodbina za smrt optužuje rusku obaveštajnu službu, i kako navodi, ovo je primer za "Litvinjenko-stil ubistva".

Aleksandar Litvinjenko je bio bivši potpukovnik KGB-a, koji je otrovan polonijumom 2006. godine, a naknadno su se pojavile tvrdnje da ga je otrovala ruska vlast.

Zato, najbliža robina smatra da je Saduev ubijen na sličan način kao i Litvinjenko. 

Jedan od bivših čečenskih aktivista Bulent Jildirim izjavio je tokom sahrane da on takođe mislio kako ruske obaveštajne službe stoje iza Sadueve smrti.

"Ja se obraćam svojoj čečenskoj braći. Pazite, niko od vas nije siguran. Budite oprezni šta jedete i gde idete", naglasio je Jildirim.

Tvrdi kako je Moskva pripremila novu "atentat-listu" sa ciljem da se osveti čečenskim vojnicima koji su posle rata izbegli u Tursku.

Kaim Saduev (47) izbegao je iz domovine pre 11 godina i nastanio se u predgrađu Istanbula.

Od 2009. godine više desetina Čečena je ubijeno ili otrovano u Turskoj, a porodice sumnjaju da iza većine ubistava stoji ruska tajna služba.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи