Читај ми!

Eksplozija u rudniku u Ukrajini, najmanje 32 poginula

Više od 30 rudara je poginulo, a 14 je povređeno u eksploziji u najvećem rudniku uglja u Donbasu – Zasjatko. Oprečne informacije o broju rudara koji su ostali zarobljeni pod zemljom.

Vladimir Cimbaljenko, čelnik komiteta za tehnički nadzor u rudnicima u "Donjeckoj Narodnoj Republici", rekao je agenciji Rojters da se uklanjaju otrovni gasovi iz rudnika kako bi spasilačke ekipe dospele do epicentra eksplozije, prenosi Tanjug.

"Najmanje 30 ljudi je poginulo i spasioci uklanjaju otrovni gas kako bi mogli da izvuku zatrpane rudare", rekao je Cimbaljenko.

Predsednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Grojsman rekao je poslanicima da su poginula 32 rudara, prenosi Beta pisanje agencije AP.

Britanski Bi-Bi-Si, pozivajući se na lokalne zvaničnike, navodi da je neizvesna sudbina više od 70 rudara koji su ostali zarobljeni ispod zemlje. Raša tudej, međutim, navodi informacije rudarskog sindikata da je najmanje 47 rudara ostalo pod zemljom.

Jedan neimenovani zvaničnik rudarskog sindikata rekao je da je u rudniku jutros pred zoru eksplodirao metan.

U trenutku eksplozije u rudniku je bilo 230 ljudi, a 198 ih je izvučeno. 15 rudara koji imaju teške povrede prebačeno je u bolnicu u Donjecku i neki su u životnoj opasnosti, saopštila je provladina uprava u regionu Donjecka.

Zbog prirodno visoke koncentracije metana, Zasjatko, koji ima šest horizonata, od kojih je najniži na dubini većoj od 1.200 metara, važi za jedan od najopasnijih rudnika na svetu.

U sedam nesreća u tom rudniku otvorenom 1958. godine, od 1999. do 2007. godine poginulo je 296 rudara.

Najveća nesreća se dogodila u novembru 2007. godine, kada je u eksploziji poginuo 101 rudar. Dve nedelje kasnije, još dve eksplozije su potresle rudnik, usmrtivši pet osoba.

U Donjecku su se cele zime vodile žestoke borbe proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, ali je zvaničnik rudarskog sindikata Mihail Vojnjec rekao za jedan ukrajinski televizijski kanal da poslednjih dana nije bilo borbi u oblasti rudnika.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи