Читај ми!

Netanijahu: Veze Izraela i SAD jače nego ikad

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je u Vašingtonu da su veze Izraela i SAD "jače nego što su ikad bile".

Benjamin Netanijahu je to rekao u obraćanju na skupu Američko-izraelskog odbora za javne poslove, kojim je počeo posetu SAD tokom koje treba da govori u Kongresu i pored negodovanja Bele kuće, javlja Beta.

Izraelski premijer je rekao da govor u Kongresu nije pokazivanje nepoštovanja prema predsedniku Baraku Obami.

"Izveštaji o smrti američko-izraelskih odnosa nisu samo preuranjeni, oni su prosto pogrešni", rekao je Netanijahu i dodao da je savezništvo SAD i Izraela jače nego što je ikada bilo.

Netanijahu, koji se protivi pregovorima koje administracija predsednika Baraka Obame vodi s Iranom oko nuklearnog programa, sutra će u Kongresu govoriti o mogućnosti da Teheran napravi nuklearnu bombu.

"Imam moralnu obavezu da govorim u lice ovoj opasnosti dok još ima vremena da se ona spreči", rekao je Netanijahu pred više hiljada okupljenih na skupu izraelske lobističke grupe.

Izraelski premijer je ocenio da Obama ne razume dubinu zabrinutosti Izraela oko iranskog nastojanja da dođe do nuklearne bombe.

"Lideri SAD su zabrinuti za bezbednost svoje zemlje. Izraelski lideri su zabrinuti za opstanak svoje zemlje", rekao je Netanijahu.

Na istom skupu govorila je i ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer koja je ocenila da tenzije između te dve države saveznice zatamnjuju politiku SAD da nikada neće ugroziti bezbednost Izraela time što će dozvoliti Iranu da postanu nuklearna sila.

Prethodno je državni sekretar Džon Keri u Ženevi branio Izrael pred Savetom UN za ljudska prava.

"Naša posvećenost partnerstvu s Izraelom je osnovna posvećenost ukorenjena u deljenju temeljnih vrednosti", rekla je Pauer i navela da je to ojačno višedecenijskim stavom obe velike partije u SAD.

Odnos SAD s Izraelom ne bi nikada trebalo da bude politizovan, rekla je Pauer.

Netanjahu će govoriti sutra u Kongresu na poziv republikanskog vođstva u američkom parlamentu. Bela kuća je s druge strane navela da nije konsultovana prilikom zvanja izraelskog premijera.

Republikanci, koji su posle osvajnje većine u oba doma Kongres, krenuli oštriju borbu protiv Obame, protive se, kao i Netanijahu, pregovorima koje Vašington vodi s Teheranom oko spornog nuklearnog programa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво