Читај ми!

Pratilja Njemcova nije videla ubicu

Ukrajinska manekenka Ana Duricka, koja je bila u društvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova kad je ubijen u petak u Moskvi, izjavila je da nije videla ubicu, već samo njegov automobil.

Ana Duricka je u izjavi za televizijsku stanicu Dožd rekla da nije videla ništa sumnjivo u trenucima pre ubistva, a da tokom samog čina nije uspela dobro da vidi ubicu, prenosi Tanjug.

"Okrenula sam se i sve što sam videla jeste automobil svetle boje. Nisam mogla da razaznam ni marku, ni model, ni tablice, pošto se vozilo brzo udaljavalo sa mesta ubistva", rekla je Duricka.

Nadzorne kamere su snimile ubistvo Njemcova, ali se na snimku vidi trenutak pre i posle ubistva, ali ne i sam čin, preneli su ruski mediji.

Taj video-snimak je juče objavila moskovska televizija Centar, preneo je sajt Raša tudej.

Zločin koji se dogodio na Moskvoreckom mostu u centru Moskve snimila je kamera koja snima vremenske uslove u centru grada, a koja pripada televiziji TVC.

Snimak je obuhvatio širok kadar Moskvoreckog mosta, u blizini Kremlja, ali je kvalitet snimka takav da mogu da se razaznaju samo automobili na mostu i figure ljudi koji se kreću po njemu.

Kako navodi Raša tudej, snimak pokazuje da je Njemcov ubijen u 23.31 po moskovskom vremenu, a da ga je ubica čekao na stepenicama mosta.

Sam trenutak ubistva nije snimljen, pošto je Njemcova i njegovu pratilju, ženu u belom kaputu za koju se pretpostavlja da je Duricka, u tom momentu zaklonilo vozilo za čišćenje snega koje je prolazilo mostom.

Ubica je zatim potrčao prema automobilu koji ga je čekao nekoliko metara dalje na mostu, ušao je na mesto suvozača i napustio mesto zločina.

Prethodno te večeri su bezbednosne kamere snimile Njemcova i Duricku kako odvojeno stižu u moskovski tržni centar GUM na Crvenom trgu oko 22 sata po lokalnom vremenu.

Opozicionar i manekenka su, navodno, večerali u jednom od restorana u sklopu GUM-a, a zatim odlučili da se prošetaju do njegovog stana, koji se nalazi u blizini i do kojeg su morali da pređu preko Moskvoreckog mosta.

Njemcov je ubijen u petak kasnounaveče u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Ruski istražni organi istražuju pet mogućih motiva za ubistvo Njemcova, uključujući pretnje koje je on dobio zbog svog stava prema napadu na francuski satirički list Šarli ebdo, a razmatraju se i mogući poslovni i lični motivi.

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer osudili su ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova i pozvali na brzu i temeljnu istragu.

"Upućujem svoje najdublje saučešće njegovoj porodici", rekao je Dačić.

Dačić je izrazio uverenje da će istražni organi brzo i temeljno da istraže taj incident i da će da izvedu počinioce pred lice pravde, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Zanijer je rekao da miroljubiva opozicija u svakom zdravom društvu treba da se neguje i da mora da bude zaštićena i bezbedna od svakog nasilja ili zastrašivanja.

Takođe je naglasio da odgovorni moraju da odgovaraju.

Kineski mediji: Političko ubistvo zastareli metod

Mediji u Kini su, komentarišući ubistvo Borisa Njemcova, preneli da je političko ubistvo "zastareo" metod.

"Ubistvo lidera opozicije je posebno besmislen čin, jer izaziva ogorčenje i dodatno jača opoziciju umesto da je oslabi", naveo je list kineske Komunističke partije na engleskom, Global tajms, prenosi Beta.

"Političko ubistvo je najsramniji čin, zastareo metod koji se retko koristi u strategiji savremenog civilizovanog sveta", naveo je list u svom uvodniku.

Global tajms je dodao da je Njemcov imao "ograničeni uticaj", zbog čega je njegovo ubistvo "u suprotnosti s logikom obične politike".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи