Читај ми!

Džihadista Džon, opasni usamljenik

Jedan od najozloglašenijih boraca Islamske države Muhamed Emvazi, poznatiji kao Džihadista Džon, jeste hladni usamljenik, kaže dezerter iz vojske Islamske države, koji se sreo s njim u Siriji. Emvazi bio zlostavljan u školi i nije imao mnogo prijatelja, kaže njegov bivši razredni starešina.

Muhamed Emvazi je kuvajtsko-britanski državljanin iz zapadnog Londona – veruje se da je bio na nekoliko video-snimaka na kojima su prikazani ljudi s odrubljenim glavama.

Abu Ajman, dvadesetogodišnji mladić koji je prvi put došao u Siriju upravo preko Emvazija pre oko dve godine, rekao je Bi-Bi-Siju da je Emvazi, za razliku od drugih Britanaca, želeo da se pojavljuje na video-snimcima Islamske države, prenosi Tanjug.

Ajman kaže da su se njih dvojica sreli kada su bili obični borci islamističkih grupa koje su se borile protiv sirijskih vlasti. Strani borci, uglavnom Britanci, bili su okupljeni u Atmehu, gradu na severu Sirije.

On je bio čudan, povlačio se u izbeglički kamp na brdu, dok su drugi džihadisti tražili komforniji smeštaj, bliži kućama.

Britanski borci su se uvek držali zajedno, dok je on ostajao po strani, kaže Ajman.

"Bio je hladan, nije mnogo govorio i nije želeo da nam se priključi u molitvi. On se molio samo sa svojim prijateljima, dok su se druga britanska braća molila sa nama. Kada bi ga sreli na putu i pozdravili, on bi samo okrenuo glavu", rekao je Ajman.

Na pitanje kako je običan borac postao Džihadista Džon – strašni simbol Islamske držve, Ajman je rekao da Islamska država ima profesionalne psihologe koji znaju da odaberu borce i načine ih slavnim.

"Nije on ništa specijalno, svako može da postane kao on, kaže Ajman.

"Mnoga braća su se pridružila ISIL-u zbog novog oružja, luksuznih pušaka i mogućnosti da voze bolje džipove i da se pokažu pred drugima", dodaje on.

Ajman kaže da je napustio vojsku Islamske države, pošto mu je naređeno da ubija žene i decu. Prema njegovim rečima, neki od njegovih drugova vole Džihadistu Džona.

"Neki od vojnika su se zbog Emvazija pridružili ISIL-u, jer su ga gledali i divili mu se. On je pogodna ličnost za privlačenje muslimana iz Evrope", dodao je Ajman, ali neki misle da ga Islamska država iskorišćava tako što ga prikazuje na video-snimcima.

U tekstu se navodi da, prema tvrdnjama izvora, Islamska država posvećuje posebnu pažnju bezbednosti Džihadiste Džona i mesto njegovog boravka drži se u tajnosti.

On je za njih propagandno sredstvo: treba da ohrabri druge nezadovoljne mladiće u Evropi da dođu u Siriju i postanu kao on, prenosi Bi-Bi-Si.

Džihadista Džon bio usamljenik i u školi?

Džo Šater, Emvazijev razredni starešina, rekla je da on nije bio "naročito društven mladić", prenosi britanski list Telegraf.

Šaterova je rekla da je Emvazi bio zlostavljan u školi i da nije imao mnogo prijatelja.

Međutim, bez obzira na to što je bio ćutljiv, ona ističe da je Emvazi bio vredan mladić posvećen porodici kao nastarije dete i da se nije moglo pretpostaviti da će postati terorista.

Prethodno je drugi nastavnik iz škole koju je pohađao Muhamed Emvazi rekao da je on učestvovao u brojnim tučama i da mu je bila potrebna pomoć da kontroliše svoje emocije, podseća britanski list.

Gardijan piše da je Emvazi, prema rečima njegovog bivšeg poslodavca, bio jedan od najboljih radnika u kompaniji.

Na pitanje da li ima poruku za Emvazija, bivši poslodavac kojem Gardijan nije objavio ime, rekao je: "Budi u strahu od Boga, zato što islam zabranjuje to što radiš", prenosi Beta.

"Kako je neko tako smiren i tih kao on mogao postati čovek kojeg sam video na vestima? Prosto nije logično da bi to mogao biti taj momak", rekao je poslodavac.

Bivši poslodavac je rekao da su svi bili iznenađeni kada je neko iz Londona došao da radi u Kuvajt, pošto mnogi njegovi vršnjaci idu u suprtonom smeru.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи