Читај ми!

Keri i Lavrov razgovarali o Ukrajini

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su u Ženevi o situaciji u Ukrajini. U međuvremenu, Kijev i Moskva počinju razgovore o rešavanju spora oko gasa.

Džon Keri i Sergej Lavrov rukovali su se pred kamerama, ali atmosfera je bila napeta, javlja AFP, prenosi Tanjug. Sastanak je trajao oko 80 minuta u jednom hotelu u Ženevi, saopštio je Stejt department, prenosi AP.

Keri je na konferenciji za novinare u Ženevi izjavio da je ruskom kolegi Lavrovu rekao da Moskva i proruske snage koje podržava u Ukrajini moraju da sprovedu dogovor o prekidu vatre ili će se suočiti s posledicama koje bi mogle naneti štetu ruskoj ekonomiji.

Američki državni sekretar je rekao da se prekid vatre mora poštovati u svim oblastima, uključujući i mesto Debaljcevo, u blizini grada Mariupolja, javio je Rojters, prenosi Tanjug.

"Ukoliko se to ne dogodi, ukoliko i dalje postoje oblasti gde se to ne sprovodi, onda su neizbežne dalje koncekvence koje bi dodatno naštetile već narušenoj ruskoj ekonomiji", rekao je Keri.

Prema njegovim rečima, predsednik Rusije Vladimir Putin je pogrešno shvatio veliki deo onoga što SAD radi i nastoji da uradi, izrazivši nadu da će se okrenuti ka boljoj saradnji sa SAD-om.

Takođe, Keri je na Tviteru napisao da su razgovarali o Ukrajini, Siriji i pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Lavrov je rekao da je postignut "opipljiv napredak" u primeni mera dogovorenih u Minsku i da se prekid vatre na istoku Ukrajine "učvršćuje", prenosi Rojters.

Međutim, ruski ministar spoljnih poslova je apelovao na vlasti u Kijevu da prekinu, kako je naveo, "de fakto blokadu" Donjeckog regiona, obnove ekonomske veze, nastave da isplaćuju socijalnu pomoć, pružaju bankarske usluge i omoguće slobodu kretanja iz regiona Donjecka u druge delove Ukrajine.

Dok je na ukrajinskim frontovima relativno mirno, Lavrovu predstoje i naredni teški razgovori sa Kerijem, koji je prošle nedelje izjavio da ruski zvaničnici vode "propagandnu" kampanju i lažu "ga u lice" kada je reč o slanju vojnika i oružja proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Očekuje se da će Keri, i ubuduće vršiti pritisak na Lavrova da se pobrine da Moskva sprovede verodostojnu istragu o ubistvu ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova.

Kijev i Moskva će početi i razgovore o rešavanju spora oko gasa koji bi se mogao negativno odraziti na isporuku tog energenta Evropi, nakon što je Rusija počela da snabdeva delove istočne Ukrajine koji su pod kontrolom proruskih snaga.

Ove razgovore će voditi ministri energetike Ukrajine i Rusije, kao i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Ruska državna energetska kompanija "Gasprom" prošle nedelje je zapretila da će smanjiti isporuke gasa Ukrajini zbog spora oko namere Moskve da gas isporučuje direktno u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, a onda traži od Kijeva da plati.

Lideri proruskih snaga u istočnoj Ukrajini tvrde da je Kijev iznenada prestao da ih snabdeva gasom i tražili su gas od Rusije, navodi AFP.

Ukrajinska energetska kompanija "Naftogaz" prošlog meseca je prestala da isporučuje gas u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, uz obrazloženje da isporuka nije moguća zbog oštećenog gasovoda, ali je posle nekoliko sati objavila da je nastavila isporuku.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da sprovodi "genocid" ostavljanjem bez energije četiri miliona ljudi koji žive na teritorijama gde vlada humanitarna kriza.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво