Читај ми!

Boris Njemcov, lider ruske opozicije, ubijen u Moskvi

Ruski opozicioni lider Boris Njemcov ubijen u centru Moskve, nedaleko od Crvenog trga, javlja "Raša tudej".

Na Njemcova je pucala nepoznata osoba iz automobila, a pogođen je sa četiri hica, potvrdila je ruska vlada, javlja Interfaks.

Kako javljaju agencije, Njemcov je šetao sa jednom ženom blizu Kremlja, kada je nekoliko ljudi izašlo iz automobila i pucalo na njega.

"U ovom trenutku tim istražitelja Ministarstva radi na mestu ubistva a ispituju se i svedoci tog zločina. Saslušava se u gradskoj policiji i devojka koja je bila sa Njemcovom. Činimo sve što je moguće da bismo identifikovali počinioce zločina. Na mestu ubistva su ministar unutrašnjih poslova Rusije i prvi čovek moskovske policije", kaže portparolka moskovskog MUP-a Jelena Aleksejeva.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kaže da je Vladimir Putin odmah obavešten o ubistvu Njemcova, javlja Raša tudej.

"Putin smatra da ovo brutalno ubistvo ima sve znake naručenog ubistva", kaže Peskov.

Vladimir Putin je izrazio saučešće porodici Borisa Njemcova.

Boris Njemcov je ubijen dan pre opozicionog marša u Moskvi, koji je aktivno promovisao.

U poslednjem tvitu, Njemcov je apelovao na ujedinjenje podeljene ruske opozicije na planiranom maršu u nedelju.

"Ako podržavate kraj ruskog rata sa Ukrajinom, ako podržavate kraj Putinove agresije, dođite 1. marta na Prolećni marš", poručio je Njemcov.

Boris Njemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. Jedan je od osnivača i lidera partije Solidarnost, potpredsednik političke partije Republikanska partija Rusije – Partija narodne slobode i član Koordinacionog saveta ruske opozicije.

Sajt Sputnjik navodi da je Boris Njemcov od 1991. do 1997. godine bio je gubernator u Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamenik predsednika Vlade (1997–1998. godine). U isto vreme bio je i član Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Nakon 2003. godine Boris Njemcov se bavio biznisom i bio je spoljni savetnik predsednika Ukrajine.

Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta. Od 2012. godine je kopredsednik političke partije Republikanska partija Rusije – Partija narodne slobode.

Kada je na vlast došao Vladimir Putin, Njemcov je postao opozicionar.

U saopštenju iz Bele kuće predsednik Barak Obama pozvao je ruske vlasti da sprovedu brzu, nepristrasnu i otvorenu istragu o okolnostima tog ubistva i osiguraju da odgovorni budu kažnjeni.

Obama je naveo i da je Rusija izgubila jednog od najposvećenijih i najelokventnijih zaštitnika građanskih prava.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи