Читај ми!

Dačić: Pozitivni koraci u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić ocenjuje da je proces u Ukrajini ušao u fazu deeskalacije sukoba. Naveo je i da ima pozitivnih koraka koji ukazuju da to neće biti samo pauza između dva sukoba već da će proces dovesti do političkog rešenja problema. Dačić je telefonom razgovarao i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Ivica Dačić je u Beču imao sastanak sa ambasadorima trojke – Švajcarske, Srbije i Nemačke, generalnim sekretarom OEBS-a i uključenja video-linkom šefova misija OEBS-a u Ukrajini, prenosi Fonet.

"Razgovarali smo o stanju stvari u Ukrajini, primeni protokola iz Minska, a bez obzira na sve probleme koji postoje, očigledno je da je proces u ušao u fazu deeskalacije sukoba", ocenio je Dačić.

"Kao predsedavajući OEBS-a želeo bih da pozdravim napredak u primeni sporazuma iz Minska, da pohvalim ulogu naših predstavnika u Ukrajini. Želim da pohvalim političku volju svih aktera kada je reč o prekidu vatre i početku povlačenja teškog naoružanja", istakao je Dačić.

Pomenuo je da je u ovoj nedelji razgovarao da 15 članica Saveta bezbednosti UN, ministrima spoljnih poslova Kine, Rusije, Ukrajine i sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

"Danas sam razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i jedinstveno je istaknuta uloga Srbije kao predsedavajućeg OEBS-a i pozitivno ocenjena, što je za našu spoljnu politiku od velikog značaja", zaključio je Dačić.

Dačić je obavestio Federiku Mogerini o naporima OEBS-a u rešavanju krize, dok je šefica evropske diplomatije izrazila želju da EU pomogne u jačanju OEBS-ove Specijalne posmatračke misije (SPM) u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dogovoreno je da predavajući OEBS-a i Mogerinijeva redovno razmenjuju informacije o Ukrajini.

Dačić je rekao da će se nastaviti konsultacije o produžetku misije u Ukrajini, kojoj mandat ističe krajem marta.

"Verujem da ćemo do sredine marta izglasati produženje misije i predložićemo da ona ubuduće traje 12 umesto šest meseci", rekao je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво