Читај ми!

SAD i Kuba - druga runda pregovora

Druga runda pregovora kubanskih i američkih zvaničnika posvećena ponovnom uspostavljanju i normalizaciji diplomatskih odnosa počela je u Vašingtonu.

Pregovarački timovi Kube i SAD sastali su se u Stejt departmentu, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

Jednodnevni pregovori, koje će voditi istaknute diplomate, nastavljaju se posle odluke koju su 17. decembra objavili predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro sa ciljem normalizacije odnosa, uključujući i otvaranje ambasada u obe zemlje i razmenu zatvorenika, javila je agencija Rojters.

Dve zemlje nemaju diplomatske odnose od 1961. godine.

SAD se nadaju postizanju dogovora o ponovnom otvaranju ambasada do 10. i 11. aprila za kada je zakazan samit regionalnih šefova država u Panami.

Na tom samitu bi mogli da se sastanu Barak Obama i Raul Kastro, što bi bio njihov prvi susret posle istorijskog objavljivanja dogovora u decembru prošle godine.

Kuba vrši pritisak na SAD da je pre zvaničnog obnavljanja diplomatskih veza uklone sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam, na koju je stavljena 1982. kada je pomagala komunističke pobune tokom Hladnog rata.

Administracija predsednika Obame privodi kraju razmatranje mesta Kube na listi sponzora terorizma koja mora biti dostavljena Kongresu pre uklanjanja sa liste, rekao je u sredu novinarima istaknuti zvaničnik Stejt departmenta.

Američki zvaničnici smatraju da ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa ne bi trebalo da bude u vezi sa listom terorista, a insistiranje Kube na povezivanju ove dve stvari moglo bi da uspori otvaranje ambasada.

Oni su naveli da dogovori treba da se vode oko uobičajenih problema regulisanja funkcija ambasada.

Vašington traži da se americke diplomate slobodno kreću po Kubi i da se sastaju sa kim požele, ukljucujući i političke disidente, navodi britanska agencija.

Pregovori u Vašingtonu održavaju se posle prve runde u Havani, održane prošlog meseca.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво