Читај ми!

Napad proruskih snaga na Marijupolj u proleće?

Šef američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper smatra da Rusija u Ukrajini želi koridor koji bi uključio i Marijupolj. Napad na stratešku luku na Azovskom moru očekuje za proleće.

Džejms Klaper je rekao da bi proruski pobunjenici na proleće mogli napasti Marijupolj, poslednji veliki grad na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom Kijeva, javlja AFP.

"Ne mislimo da ruski predsednik Vladimr Putin želi zauzeti celu Ukrajinu", ocenio je Klaper pred senatskim odborom za oružane snage.

"On želi celinu sastavljenu od dve pokrajine na istoku Ukrajine, koju bi sačinjavao jedan koridor prema Krimu i možda jedna luka, preciznije Marijupolj", rekao je Klaper.

Mnogi u Ukrajini strahuju da će Marijupolj biti sledeća meta proruskih snaga, koje Vašington optužuje da ih podržava Moskva. Oni su prošle nedelje zauzeli strateški grad Debaljcevo.

Međutim, šef obaveštajne službe rekao je da do napada na luku Marijupolj, nedaleko od ruske granice, neće doći skoro. Ocenio je da će proruski aktivisti za napad pričekati proleće.

Klaper je dodao da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da dostave oružje Ukrajini, ali je istakao da se radi o ličnom stavu, a ne stavu američkih obaveštajnih službi.

Priznao je da bi dostava američkog oružja mogla doprineti eskalaciji sukoba.

Bela kuća još nije donela odluku o tome da li će isporučiti oružje Ukrajini. Za sada su SAD Ukrajini isporučile samo vojnu opremu, poput aparata za noćno posmatranje i radio opremu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво