Читај ми!

Novinar pred sudom zbog drona nad Parizom

Jedan novinar katarske televizijske kuće "Al Džazira" biće izveden pred sud zbog upravljanja dronom iznad Pariza, u jeku sličnih incidenata tokom ove sedmice, saopštilo je tužilaštvo.

Tri novinara "Al Džazire" puštena su na slobodu, dan nakon privođenja, jer su učestvovali u upravljanju dronom iz jednog parka na ivici francuske prestonice, saopšteno je iz kancelarije tužioca u Parizu, javlja Tanjug.

Portparolka kancelarije tužioca Agnes Tibo-Lekivr je rekla da će se novinar koji se upravljao dronom sledeće sedmice pojaviti pred sudom, preneo je AP.

Upravljanje dronovima bez licence je nelegalno u Francuskoj i povlači maksimalnu kaznu od jedne godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 75.000 evra.

"Al Džazira" je saopštila da su njeni novinari snimali izveštaj o nedavnim, neobjašnjivim preletima dronova iznad francuske prestonice.

Ekipa novinara je pokušala da "ilustruje prilog kamerom o domaćim dronovima koji su široko dostupni istovremeno obrađujući nedavne ministerije vezane za dronove u Parizu i zabrinutosti vezane za bezbednost u Francuskoj", stoji u saopštenju "Al Džazire".

Najmanje pet bespilotnih letilica primećeno je da tokom noći između ponedeljka i utorka iznad centralnog dela Pariza, naveo je izvor francuskih snaga bezbednosti, dodajući da policija nije mogla da utvrdi njihove operatore.

U ranim jutarnjim satima u utorak najpre je viđen dron u neposrednoj blizini Američke ambasade u Parizu, zatim iznad Ajfelovog tornja, Trga Konkord i Vojnog muzeja.

Zasad nema indicija da su ta tri novinara povezana sa nizom noćnih letova dronova uočenih nad Parizom tokom ove nedelje, naveo je AFP.

Francuski zakon zabranjuje male civilne dronove u oblastima kao što su nuklearna postrojenja koje su zaštićena zonom zabrane letova, u radijusu od 2,5 kilometra i na visini od 1.000 metara.

Stručnjaci kažu da dronovi ne predstavljaju pretnju u slučaju pada na objekte, ali letovi izazivaju zabrinutost kod službi bezbednosti koje su u stanju pripravnosti posle terorističkih napada u Parizu prošlog meseca u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво