Читај ми!

Žrtve na istoku Ukrajine uprkos primirju

Dva civila su poginula pošto su proruski aktivisti ispalili granate ubrzo posle stupanja na snagu prekida vatre na istoku Ukrajine, saopštio je kijevski zvaničnik. Ruska humanitarna pomoć je stigla u region Donjecka. Primirje se uglavnom poštuje, ali su izuzeci Debaljcevo i Lugansk, izjavio je šef misije OEBS-a.

Stariji muškarac i žena poginuli su po ispaljivanju projektila "grad" koji je pogodio grad Popasna u regionu Lugansk, nekih 20 minuta posle stupanja na snagu primirja, potvrdio je lokalni guverner Genadij Moskal, prenela je agencija AFP.

I ukrajinska vojska je saopštila da su proruski aktivisti granatirali položaje snaga Kijeva u 10 različitih navrata, od stupanja na snagu prekida vatre na istoku Ukrajine.

"Od jutros, 15. februara, bilo je 10 granatiranja naših položaja od strane pobunjenika uglavnom u oblasti Debaljcevo", potvrdio je portparol Anatolij Stelmač u telefonskoj izjavi za Rojters.

I očevidac britanske agencije naveo je da je čuo zvuk teške artiljerije iz pravca Debaljceva u oblasti Donjecka na istoku Ukrajine, ključnog saobraćajnog čvorišta gde su ukrajinske snage u okruženju proruskih snaga.

Međutim, pres-sekretar ukrajinskog predsednika Svjatoslav Cegolko napisao je na Fejsbuk stranci da je prerano iznositi zaključke posle otpočinjanja primirja na jugoistoku Ukrajine u skladu sa sporazumima iz Minska, javila je ruska agencija Tas.

"Prvi sati su veoma važni. Stoga, pratimo situaciju zajedno sa vojskom. Suviše je rano da se izvode zaključci", naveo je Cegolko.

Prekid vatre između sukobljenih strana u regionu Donbasa stupio je na snagu u ponoć po kijevskom vremenu, odnosno u jedan čas posle ponoći, u nedelju, po moskovskom vremenu.

U međuvremenu, konvoj humanitarne pomoći ruskog Ministarstva za vanredne situacije dopremljen je u region Donjecka na istoku Ukrajine i istovar je u toku, saopštio je zamenik načelnika Centra za krizne situacije tog ministarstva Oleg Voronov, javila je ruska agencija Tas, prenosi Tanjug.

Beli kamioni sa oznakom "Humanitarna pomoć iz Ruske Federacije" dopremili su za stanovništvo Donjecka više od 900 tona humanitarne pomoći, potvrdio je Voronov i dodao da je najveći deo tereta hrana.

Za studente Donjeckog nacionalnog univerziteta, takođe su dopremljeni udžbenici i priručnici.

OEBS: Primirje se poštuje, izuzeci Debaljcevo i Lugansk

Odluka o primirju koje je počelo u ponoć na istoku Ukrajine – uglavnom se primenjuje, ali su izuzeci Debaljcevo i Lugansk, gde se oružani sukobi nastavljaju, izjavio je šef misije OEBS-a Ertugrul Apakan.

Pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine odbili su da dozvole posmatračima OEBS-a da stignu do opkoljenog grada Debaljcevo, nakon što je danas stupio na snagu prekid vatre, rekao je Apakan u onlajn brifingu, prenosi Tanjug.

Pripadnici proruskih snaga rekli su da se prekid vatre ne odnosi na Debaljcevo, poprište najtežih borbi u proteklih nekoliko sedmica, preneo je Rojters.

Članice trilateralne Kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini potpisale su 12. februara paket mera za primenu ranijih sporazuma iz Minska.

Prema prvoj tački tog dokumenta postavljen je uslov za hitan i sveobuhvatan prekid vatre, koji je stupio na snagu 15. februara u ponoć po kijevskom vremenu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво