Читај ми!

Primirje u istočnoj Ukrajini stupilo na snagu

Na istoku Ukrajine u ponoć je stupilo na snagu primirje, prema sporazumu postignutom u četvrtak u Minsku.

Reporter Rojtersa je javio da se neposredno po stupanju primirja mogla čuti snažna artiljerijska paljba, ali da je sa otkucavanjem ponoći ona utihnula. Petro Porošenko, predsednik Ukrajine, dao je naredbu da se obustavi vatra.

"Dajem naredbu oružanim snagama Ukrajine... da obustave vatru u 00.00 časova 15. februara", rekao je Porošenko u televizijskom obraćanju.

U ponoć, kako je dogovoreno, svaka strana, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, treba da povuče teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona.

Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedeljak, i trajalo bi dve nedelja. U sporazumu nisu naznačeni detalji o povlačenju trupa.

Predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine, Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko, i nemačka kancelarka Angela Merkel u nedelju će učiniti prvu procenu primene prekida vatre u istočnoj Ukrajini. 

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri istakli su u telefonskom razgovoru značaj toga da strane u ukrajinskom konfliktu striktno poštuju sporazum o primirju.

Dan uoči primirja u Ukrajini su i dalje u toku bili sukobi, a prekidu vatre je prethodila žestoka borba oko železničkog čvora Debaljceva i razmena vatre u Donjecku gde je poginulo troje ljudi.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk ne veruje u održivost Sporazuma iz Minska i indirektno traži isporuku naoružanja Kijevu, dok Porošenko poručuje da će uvesti vojnu upravu ako ne prestanu sukobi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво