Читај ми!

Ukrajina, "krvavo odbrojavanje" do početka primirja

Iako bi oružje na istoku Ukrajine do kraja dana trebalo da zaćuti, u najnovijim sukobima poginulo je najmanje 28 civila i vojnika. Proruski borci pojačali ofanzivu na Debaljcevo, tvrde vlasti u Kijevu. Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk ne veruje u održivost Sporazuma iz Minska i indirektno traži isporuku naoružanja Kijevu.

22.50 - Stupilo na snagu primirje u istočnoj Ukrajini.

20.40 - Ako se ne smire borbe, uvešću vojnu upravu u Ukrajini, poručuje Petro Porošenko, prenosi Interfaks.

18.50 - Proruski aktivisti navode da neće vršiti nikakve vojne akcije van Donjecka, ali će odgovoriti ako ukrajinska vojska bude otvorila vatru, prenosi Raša tudej.

15.00 - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko imenovao bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija za jednog od svojih savetnika, javlja Raša tudej.

14.10 - Vlasti "Donjecke i Luganske Narodne Republike" predložile Kijevu da razmotri listu sa nizom prioritetnih amandmana na Ustav Ukrajine, javlja Tas.

13.40 - Dve osobe poginule u granatiranju centra Donjecka, javlja AFP.

12.30 - Pentagon objavio satelitski snimak na kojem se, kako se tvrdi, vidi nagomilavanje ruske artiljerije.

12.00 - Šef regionalne policije Vjačeslav Abroskin tvrdi da proruski aktivisti "uništavaju" Debaljcevo, javlja AFP.

Dok "sat otkucava" do početka primirja, SAD tvrde da Rusija i dalje razmešta teško naoružanje, a Kijev upozorava da je granatiranje civilnih oblasti pojačano, prenosi Tanjug.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je stalno bombardovanje civila na istoku zemlje, koje izvode proruske snage, već podrilo mirovni plan sklopljen u četvrtak u Minsku, navodi AFP.

"Nažalost, posle sporazuma iz Minska, ruska ofanziva je značajno pojačana. Mi i dalje smatramo da je sporazum doveden u veliku opasnost", rekao je Porošenko posle sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Predstavnik štaba proruskih aktivista u "Donjeckoj Narodnoj Republici" Eduard Basurin rekao je da ustanici nameravaju da se "čvrsto pridržavaju" režima prekida vatre, dodajući, međutim, da će se na moguće "provokacije neprijatelja adekvatno reagovati".

Basurin je saopštio da su tokom protekla 24 sata u granatiranju Donjecka poginule četiri osobe a devet ranjeno, a da je artiljerija ukrajinskih snaga gađala "praktično sve" delove grada.

U međuvremenu, šef regionalne policije Vjačeslav Abroskin ističe da su proruski aktivisti pojačali ofanzivu na Debaljcevo. "Pobunjenici uništavaju Debaljcevo. Ne prestaje artiljerijska paljba na stambene i administrativne zgrade. Grad je u plamenu", napisao je Abroskin na svom Fejsbuk nalogu.

I ukrajinska vojska je ranije danas saopštila da se najžešće borbe vode oko Debaljceva, između Donjecka i Luganska, uporišta proruskih aktivista, kao i u blizini Marijupolja, na obali Azovskog mora.

Pobunjenici, su, navela je vojska, jutros krenuli u ofanzivu lansirnim raketama i tenkovima na jugoistočni deo Debaljceva, gde se već nedeljama vode žestoke borbe.

Pripadnici volonterskih jedinica koji učestvuju u odbrani Marijupolja, saopštili su da su "ruska blindirana vozila bez oznaka" ušla na ukrajinsku teritoriju iz Novoazovska, grada koji se nalazi na granici s Rusijom i pod kontrolom je proruskih pobunjenika.

Prema podacima "Štaba za antiterorističku operaciju", tokom protekle noći proruske snage aktivno su napadale položaje ukrajinske vojske u okolini Donjecka, napeto je i kod Luganska, a nastavlja se pucanje na Čermalik kod Marijupolja, na obali Azovskog mora.

S druge strane, predstavnici "Luganske Narodne Republike" su saopštili da je počelo sa povlačenjem teškog naoružanja sa linije dodira a da "borci ostaju na položajima", preneo je Tas.

Vlasti samoproglašenih oblasti na istoku Ukrajine predložile su Kijevu da razmotri listu sa nizom prioritetnih amandmana na Ustav te zemlje.

Među glavnim odredbama je pravo određenih regiona da samostalno određuju i formiraju strukturu lokalne samouprave, decentralizacija budžetsko-finansijskog i poreskog sistema i davanje zvaničnog statusa ruskom i drugim jezicima nacionalnih manjina u određenim regionima.

Govoreći o predlozima, predstavnik pobunjenika Denis Pušilin je kazao da bi decentralizacija budžetsko-finansijskog i poreskog sistema podrazumevala i mogućnost formiranja na određenim teritorijama slobodnih ekonomskih zona i posebnih ekonomskog režima, preneo je Tas.

Jacenjuk: Rusi će "prvom prilikom" prekršiti sporazum

U intervjuu nemačkom tabloidu Bild, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da ne veruje u održivost Sporazuma iz Minska, indirektno tražeći isporuku naoružanja Ukrajini.

Jacenjuk je ocenio da "nema sumnje" u to da će Rusija učiniti sve da mirovni proces oslabi i indirektno zahtevao isporuku oružja Ukrajini.

"Da bi se agresor zaustavio, nisu dovoljni ruski potpisi. Oni (Rusi) će to prekršiti u prvoj mogućoj prilici", rekao je Jacenjuk i dodao da je najbolja garancija sigurnosti jaka ukrajinska država, sposobna za odbranu, koja bi bila "u poziciji da odbrani sebe, ali i ceo evropski prostor".

Jacenjuk je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da ima hegemonijalne snove.

"Putinov najveći san je ponovno uspostavljanje hegemonijalne kontrole nad Ukrajinom, što bi moglo da stvori jednu novu verziju SSSR-a", rekao je Jacenjuk, naglasivši da se u rusko rukovodstvo ne može imati poverenja.

Na pitanje kako će ići dalje, Jacenjuk je odgovorio da oni sada čekaju da "teroristi koje Rusija inspiriše i kontroliše" ispune jedan od najvažnijih delova sporazuma iz Minska, a to je obustava vatre.

Savet bezbednosti UN vanredno o Ukrajini?

Na predlog Rusije, Savet bezbednosti UN trebalo bi da sutra održi vanrednu sednicu na kojoj će se razmatrati nacrt nove rezolucije o Ukrajini. 

Moguće održavanje sednice potvrđeno je u stalnom predstavništvu Kine, koja u februaru predsedava SB UN.

"Sednica će, moguće, biti održana u nedelju, ali sada nije poznato tačno vreme. Ako se ona i održi, na njoj će biti usvojena rezolucija radi podrške dogovora dostignutih u Minsku", rekao je kineski predstavnik.

Frans pres prenosi da se u nacrtu rezolucije, u koji je francuska agencija imala uvid, sve strane pozivaju na puno poštovanje mera za dostizanje mira, uključujući uspostavljanje režima prekida vatre, koji počinje večeras u ponoć po ukrajinskom vremenu.

Agencija podseća da je generalni sekretar Ban Kimun pozvao sve strane da ispunjavaju obaveze kako bi bio okončan desetomesečni rat, u kom je poginulo najmanje 5.300 ljudi a milion njih raseljen.

U četvrtak su u Minsku završeni maratonski pregovori lidera zemalja "Normandijskog kvarteta" – Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olanda.

Istovremeno je održan susret trilateralne Kontakt grupe, uz učešće bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, izaslanika za humanitarna pitanja Viktora Medvedčuka, lidera "Donjecke i Luganske Narodne Republike" Aleksandra Zaharčenka i Igora Plotnickog, specijalne predstavnice OEBS-a Hajdi Taljavini i ambasadora Rusije u Ukrajini Mihaila Zurabova.

Posle susreta saopšteno je da je postignut dogovor o prekidu vatre u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti počev od 15. februara, povlačenju teškog naoružanja i merama za političko rešavanje situacije.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара