Читај ми!

Ultranacionalisti u Ukrajini odbacili dogovor iz Minska

Lider Desnog sektora Dmitrij Jaroš odbacio je dogovor iz Minska, najavljujući "nastavak rata", javlja "Raša tudej".

21.10 -  Stejt department ponovo optužuje Rusiju da nastavlja da raspoređuje teško naoružanje u istočnoj Ukrajini, prenosi AFP.

20.15 - U toku velika vežba Crnomorske flote na Krimu, javlja agencija Tas.

18.30 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže za ruski Radio Komersant da obaveštajna služba Alijanse poseduje dokumentovane podatke o ruskom vojnom prisustvu na istoku Ukrajine.

18.00 - Vladimir Putin bio zainteresovaniji za rat nego za mir tokom pregovora u Minsku, piše Gardijan.

17.50 - Paravojne jedinice Desnog sektora na istoku Ukrajine nastaviće da se "aktivno bore na osnovu svog vlastitog plana", saopštava lider tog pokreta Dmitrij Jaroš.

Lider ukrajinskog Desnog sektora Dmitrij Jaroš saopštio je da njegov radikalni pokret odbacuje mirovni sporazum iz Minska, dodajući da će njihove paravojne jedinice na istoku Ukrajine nastaviti da se "aktivno bore na osnovu svog vlastitog plana".

Kako je prenela Raša tudej, Jaroš je to saopštio na Fejsbuku, dodajući da bilo kakav sporazum sa milicijama sa istoka Ukrajine koje on naziva "teroristima" nema legalnu snagu i da je suprotan ukrajinskom ustavu.

Vojni portparol Ukrajine Andrij Lisenko saopštio je ranije da se žestoke borbe vode kod Logvinova i da obe strane u sukobu jačaju svoje formacije kod tog sela na trasi Artjomovsk–Debaljcevo u Donjeckoj oblasti. Donjecke i luganske vlasti saopštavaju da je nastavljeno granatiranje tih gradova na istoku Ukrajine.

Ističući da se vodi "veoma žestok sukob" kod Logvinova i Debaljceva, Lisenko je rekao da proruske snage u tu oblast dovlače "vrlo mnogo tehnike" i snaga, a da to čini i ukrajinska vojska.

"Situacija je sada nedovoljno jasna i ne može se govoriti o prednosti bilo koje strane. Bitka se nastavlja", rekao je Lisenko, dodajući da ne može da potvrdi informaciju da su proruske snage zarobile 17 ukrajinskih vojnika, preneo je UNN.

Lisenko je takođe optužio ustanike da su odgovorni zbog prekida evakuacije stanovništva iz grada Debaljceva.

Ističući da će ukrajinski vojnici do početka prekida vatre, u ponoć 15. februara, držati svoje pozicije i "odgovarati vatrom na napade protivnika", Lisenko je rekao da Debaljcevo, prema dogovorima iz Minska, "treba da ostane ukrajinskoj strani", a da proruske snage treba da se povuku na liniju razgraničenja utvrđenu dogovorima iz Minska iz septembra prošle godine, preneo je Ukrinform.

Debaljcev je važno železničko čvorište između Donjecka i Luganska, gde se ukrštaju vozovi iz pravca Harkova, Marijupolja, Rostova na Donu, Taganroga i Moskve.

Lisenko je saopštio da je za protekla 24 sata u "zoni sprovođenja antiterorističke operacije" poginulo 11 ukrajinskih vojnika, a da je još 40 ranjeno.

Ukrajinska vojska ranije je javila o osam poginulih i 34 ranjena pripadnika oružanih snaga.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da nastavlja da raspoređuje teško naoružanje u istočnoj Ukrajini, pre nego što je prekid vatre dogovoren ove sedmice stupio na snagu.

Kako prenosi AFP, portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, rekla je da su SAD dobile izveštaj o premeštanju teškog naoružanja iz Rusije u istočnu Ukrajinu tokom poslednjih nekoliko dana, kao i da je taj proces još u toku.

"Jasno je da to nije u duhu ovonedeljnog sporazuma", rekla je Psaki novinarima. Ona je dodala da je ruska vojska rasporedila velike količine artiljerije i više sistema za lansiranje raketa i da ih je upotrebila za gađanje položaja ukrajinske vojske.

Novi sukobi

Tas pak prenosi da su ukrajinske snage pogodile dečji vrtić u Kijevskom rejonu Donjecka i da je ranjena njegova upravnica.

Ranije je predstavnik snaga "Donjecke Narodne Republike" Eduard Basurin naveo da je u periodu od četvrtka do petka ujutro u granatiranju naselja poginulo sedam civila, uključujući troje dece, a da je 15 ranjeno.

Prema njegovim rečima, u Gorlovki je u artiljerijskoj vatri pogođena kuća u kojoj je ubijeno troje dece.

Ruska agencija prenosi saopštenje Ministarstva za vanredne situacije "Luganske Narodne Republike" (LNR) da je danas obnovljena obimna paljba na Lugansk i da je pucano na severozapadni deo grada.

To ministarstvo je pozvalo žitelje Luganska da zbog učestale paljbe ne napuštaju kuće bez preke potrebe.

Tas podseća da su juče i danas u seriji artiljerijskih udara ukrajinske vojske poginule najmanje tri osobe, a da su četiri ranjene.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара