Dogovor u Minsku, prekid vatre od 15. februara

Vladimir Putin rekao da je postignut dogovor u Minsku. Od 15. februara trebalo bi da počne prekid vatre, a zatim i povlačenje teškog naoružanja, javljaju agencije. Potpisani zasebni sporazumi o uspostavljanju prekida vatre i o njegovom održavanju. Porošenko najavio da će svi zarobljenici biti pušteni u narednih 19 dana.

13.45 - Sankcije Rusiji skinute sa dnevnog reda zasedanja šefova država i vlada članica EU u Briselu, rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

12.55 - Dok je u Minsku trajao sastanak, oko 50 tenkova je ušlo na ukrajinsku teritoriju iz pravca Rusije, rekao je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko, javlja AFP.

11.15 - Kontakt grupa, koju čine ukrajinski i ruski izaslanici i predstavnici OEBS-a, potpisali su sa proruskim aktivistima mapu puta za primenu mirovnog plana, javlja AFP.

10.30 - Petro Porošenko kaže da će svi "taoci" biti pušteni u narednih 19 dana, prenosi Rojters.

10.20 - Postigli smo globalni sporazum o prekidu vatre i politički dogovor o ukrajinskoj krizi, rekao je Fransoa Oland.

10.05 - Postignut dogovor u Minsku, kaže Vladimir Putin. Od 15. februara počinje prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja, prenosi Rojters.

09.15 -  Proruski aktivisti traže od ukrajinske vojske da se povuče iz Debaljceva, kažu učesnici pregovora, prenosi Rojters.

08.55 - Lideri proruskih aktivista odbili da potpišu sporazum, saznaje Tas.

08.20 - Petro Porošenko kaže da je neprihvatljiva ruska pozicija u pregovorima, pišu RIA Novosti.

08.15 - Razgovori u Minsku se nastavljaju, saopštava pres-služba Kremlja, prenosi Rojters.

08.10 - U dokumentu koji se našao na stolu u Minsku predlaže se prekid vatre od 14. februara, povlačenje teškog naoružanja i formiranje bezbednosne zone, javlja Rojters koji je imao uvid u taj dokument.

Sporazum o okončanju sukoba na istoku Ukrajine postignut je posle maratonskih pregovora lidera Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske, a prema njemu, prekid vatre treba da stupi na snagu 15. februara.

Sporazum uključuje i povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta, ali su neka pitanja ostala da se reše, zatim da svi zatvorenici budu oslobođeni, a ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izjavio da će, prema sporazumu, Ukrajina uspostaviti kontrolu na svojim međunarodnim granicama do kraja godine. Primenu sporazuma nadziraće OEBS.

U Minsku su usvojena dva dokumenta, rekao je posle razgovora ruski predsednik Vladimir Putin. Kontakt grupa je potpisala jedan dokument, koji je, kako je rekao ruski predsednik, paket mera čiji je cilj primena sporazuma iz Minska.

Drugi dokument nije potrebno da bude potpisan i reč je o izjavi ruskog, ukrajinskog i francuskog predsednika i nemačke kancelarke o njihovoj podršci tom procesu.

"Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima", rekao je novinarima Vladimir Putin posle razgovora koji su trajali više od 15 sati, prenela je agencija Tas.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko imali su nekoliko rundi razgovora iza zatvorenih vrata, prvo sami, zatim sa saradnicima i na kraju ponovo u četiri oka.

Kontakt grupa, koju čine ukrajinski i ruski izaslanici i predstsvnici OEBS-a, danas je sa proruskim separatistima potpisala mapu puta za primenu mirovnog plana, saopštili su najviši zvaničnici Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske.

Usvojen paket mera za primenu sporazuma

Dokument koji je potpisala Kontakt grupa sadrži 13 tačaka, od kojih prva glasi:

"Hitan i sveobuhvatan prekid vatre u određenim područjima oblasti Donjecka i Luganska i njegova striktna implementacija počev od 12 sati (po kijevskom vremenu), 15. februara 2015", javio je Međunarodni servis vesti Sputnik.

Druga tačka podrazumeva povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na podjednakom rastojanju od linije razdvajanja.

Cilj je da se stvori bezbednosna zona najmanje 50 kilometara širine za artiljerijske sisteme kalibra 100 milimetara i više, zona bezbednosti od 70 kilometara širine za višestruke raketne bacače i zona od 140 kilometara širine za višestruke raketne bacače "tornado-as", "uragan" i "smerč" i taktičke raketne sisteme "točka-U".

Ukrajinske snage treba da se povuku sa sadašnje linije angažovanja, a oružane formacije iz oblasti Donjecka i Luganska sa linije, saglasno Memorandumu iz Minska od 19. septembra 2014.

"Povlačenje pomenutog teškog naoružanja treba da počne ne kasnije od drugog dana nakon prekida vatre i da se završi u roku od 14 dana", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se navodi da će OEBS promovisati proces uz podršku Trilateralne kontakt grupe.

Treća tačka dokumenta sadrži specijalnu odredbu koja se odnosi na "efikasan monitoring i verifikaciju režima prekida vatre" koju će OEBS sprovoditi upotrebom svih neophodnih tehničkih sredstava, uključujući satelite, dronove, radare i druge sisteme.

Sporazum iz Minska u četvrtoj tački poziva na donošenje zakona o specijalnom statusu jugoistočnih oblasti Donjecka i Luganska, a ukrajinski parlament Vrhovna rada, mora da donese zakon o specijalnom statusu u roku od 30 dana.

Peta tačka poziva na amnestiju za sve osobe u vezi sa događajima na nekoliko područja Donjecka i Luganska, šesta na oslobađanje svih nepravedno utamničenih po principu "svi za sve", a sedma na obezbeđivanje nesmetanog dopremanja humanitarne pomoći.

Dalje se ističe "puna obnova socijalnih i ekonomskih veza", uključujući isplatu socijalnih davanja i penzija. Takođe, Kijev treba da obnovi bankarski sistem u istočnim oblastima Donjecka i Luganska.

Jedna od tačaka je i uspostavljanje kontrole granica, a sve strane oružane grupe, vojna oprema i plaćenici treba da napuste Ukrajinu pod kontrolom OEBS-a.

Takođe, poziva se na razoružavanje svih ilegalnih grupa, preneo je Tas.

Podrazumeva se i "implementacija ustavnih reformi u Ukrajini sa novim Ustavom koji treba da stupi na snagu do kraja 2015, a kojim se predviđa decentralizacija kao ključni element".

U aneksu dokumenta navedeno je pravo na jezik samoopredljenja i pravo lokalnih vlasti da sklapaju sporazume sa centralnim vlastima o ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju u određenim područjima Donjecke i Luganske oblasti.

Takođe je dogovoreno sprovođenje izbora u Donbasu pod pokroviteljstvom Trilateralne kontakt grupe.

Francuski predsednik Fransoa Oland je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da su razmotrena "sva pitanja" koja se tiču sukoba u Ukrajini, potvrdivši da su dokument potpisali proruski separatisti i Kontakt grupa.

Angela Merkel je rekla da "ne gaji iluzije" o sporazumu koji je postpisan u Minsku. Istakla je da "ima još prepreka" koje treba prevazići pre postizanja rešenja konflikta, saopštila je kancelarkina pres-služba. Lideri proruskih aktivista zadovoljni su zbog potpisivanja sporazuma sa Kijevom i nadaju se da će biti postignuto "mirno rešenje" konflikta.

"Ostaje nam da se nadamo mirnom rešenju", rekao je novinarima lider "Donjecke Narodne Republike" Aleksandar Zaharčenko. "To je za njih (Donjeck i Lugansk) velika pobeda", rekao je Zaharčenko.

Lider "Luganske Narodne Republike" Igor Plotnicki rekao je da "ne mogu a da ne daju šansu Ukrajini".

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici postigli su 5. septembra u Minsku sporazum o prekidu vatre. Uz memorandum od 19. septembra, to je jedini sporazum koji je potpisan od početka sukoba na istoku Ukrajine u kojima je poginulo više od 5.300 ljudi.

Istovremeno, prema izveštajima sa terena, na istoku Ukrajine borbe traju. Četiri civila su u poslednja 24 sata poginula od artiljerijske paljbe u Donjecku i poginulo je najmanje 19 ukrajinskih vojnika.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво