Kriza u Ukrajini, rat ili mir

Lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke sastali su se u Minsku, kako bi pokušali da nađu mirno rešenje za ukrajinsku krizu. Planirano je da učesnici sastanka potpišu zajedniku Deklaraciju o primeni sporazuma iz Minska.

01.36 - Posle serije konfuznih informacija, izvor u francuskom pregovaračkom timu potvrdio da se pregovori nastavljaju.

22.34 -Kontakt grupa je napravila nekoliko pomaka, rekao je pregovarač Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin i istakao da je još rano da se govori o bilo kakvim rezultatima.

21.15 - Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej rekao je da bi večeras mogao da bude usvojen koordiniran dokument, javila je ruska agencija Tas. 

20.20 - Planirano je da učesnici sastanka potpišu zajedniku deklaraciju o primeni sporazuma iz Minska. Trenutno učesnici sastanka i Kontakt grupa razmatraju rezultate razgovora, kaže beloruski šef diplomatije Vladimir Makej, javlja Raša tudej.

18.20 - Počeli pregovori o ukrajinskoj krizi u Minsku.  

16.30 - Vladimir Putin i Petro Porošenko doputovali u Minsk. 

16.00 - Angela Merkel i Fransoa Oland stigli u Minsk, javlja RT. 

15.30 - Mogerini: Razgovori u Minsku su prekretnica u ukrajinskoj krizi. 

13.30 - Ukrajina je spremna da uvede vanredno stanje, kaže Petro Porošenko. 

Predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine – Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovoraju u Minsku o razrešenju ukrajinskog konflikta.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je Kijev spreman da uvede vanredno stanje širom zemlje ako se sukob na istoku Ukrajine i dalje nastavi.

Govoreći uoči susreta lidera Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine u Minsku, Porošenko je rekao da će ključna pozicija Kijeva u razgovorima biti usmerena na postizanje bezuslovnog prekida vatre, ali je istakao da je Ukrajina, ako treba, vojno spremna da se brani, prenela je agencija Rojters.

"Ja, vlada i parlament smo spremni da sprovedemo odluku o uvođenju vanrednog stanja na svim teritorijama Ukrajine", rekao je ukrajinski predsednik na sastanku vlade.

"Mi smo za mir... (ali) naša zemlja treba da bude odbranjena i mi ćemo to raditi do kraja", rekao je Porošenko.

Porošenko je istakao da je Ukrajina bila i da će ostati jedinstvena država, i da je "federalizacija seme koje neće pustiti koren na ukrajinskoj zemlji".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je da će samit u Minsku biti "prekretnica" u ukrajinskoj krizi i pozvala je Moskvu da bude "odgovoran akter" i pomogne u okončanju sukoba.

"To će biti prekretnica koja će odrediti da li će stvari krenuti nabolje ili nagore", rekla je Mogerinijeva u intervjuu agenciji Frans pres.

Ukoliko dogovor ne bude postignut, "onda će, u najmanju ruku, biti zabrinjavajuće sve opcije, sve mogućnosti koje se mogu zamisliti za Ukrajinu, ali i za samu Evropu, kao i za odnose između Rusije i EU i ostatka sveta", naglasila je ona i dodala da će, čak i u slučaju mirovnog dogovora, i dalje biti izazova.

Mogerinijeva je ocenila da će Rusija u Minsku imati priliku da iskoristi uticaj na proruske aktiviste u Ukrajini radi postizanja mira.

"Postoji šansa da Rusija pokaže da je odgovoran akter. Početak jeste zaustavljanje sukoba na istoku Ukrajine", dodala je ona.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus rekao je danas da su ti razgovori poslednja šansa za pregovaranje.

"Razgovori (o Ukrajini u Minsku) biće veoma teški. Presudno je da se spreči rat u Evropi. Sporazum bi trebalo da bude postignut i ne bi trebalo da bude samo mrtvo slovo na papiru. Potrebno je da bude primenjen", istakao je francuski šef diplomatije.

Rešenje ukrajinske krize, istakao je Fabijus, treba da bude političko. "Francuska ne planira da snabdeva oružjem (Ukrajinu)", rekao je Fabijus.

Fabijus je rekao da su budući status istočnih ukrajinskih regiona, mehanizmi kojima se garantuje integritet ukrajinskih granica i uslovi primirja – među temama koje još nisu rešene posle pripremnih razgovora na nižem nivou u Minsku.

U međuvremenu, najmanje četiri osobe su poginule u artiljerijskoj paljbi nedaleko od autobuske stanice i jedne fabrike u Donjecku, uporištu ruskih separatista na istoku Ukrajine.  

Predstavnici pobunjenika u Donjecku rekli su da je jedan vozač autobusa poginuo u napadu, kao i tri radnika fabrike za obradu metala, javlja Beta.

Istovremeno je portparol ukrajinske vojske rekao da je 19 vojnika poginulo i 78 povređeno u poslednja 24 sata u borbama na istoku Ukrajine.

Linkevičijus: Bolje hladni, nego vrući rat

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus je u intervjuu bečkom dnevniku Prese rekao da ne očekuje da će Rusija destabilizovati ili napasti Litvaniju, iako postoje pomeranja na ruskoj strani, kao što su vojni avioni koji, navodno, u blizini granice lete sa isključenim transponderom.

On je izdavanje priručnika za građane u vezi sa ponašanjem u slučaju rata opravdao time da je logično da se "pojača nacionalna bezbednost" kada jedan sused napadne drugog.

Linkevičijus je potvrdio da je njegova zemlja već isporučila naoružanje Ukrajini i kritikuje pojedine članice EU, kao što je Austrija, koje se zalažu za "umirenje, dok ne bude prekasno".

"Mi smo Ukrajinu do sada pomogli na sve moguće načine – kako humanitarno, politički, tako i vojno, između ostalog i sa defanzivnim naoružanjem", rekao je Linkevičijus i dodao da je među isporučenim naoružanjem bilo i "smrtonosno oružje", ne želeći da iznosi druge detalje.

"Dok mi razgovaramo – umiru ljudi. Agresija protiv Ukrajine je eskalirala na opasno visok nivo. Hladni rat je bolji od vrućeg rata, a to što se krećemo ka tome nije bio izbor Kijeva ili Evrope, već Kremlja", ocenio je on.

Šef litvanske diplomatije kaže da "separatisti" dobijaju teško naoružanje i da se ne može čekati i voditi politika smirivanja dok drugi ukrajinski gradovi budu zaposednuti.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво