Dezertiralo 10.000 ukrajinskih vojnika

Ukrajinsko vojno tužilaštvo vodi istrage o dezertiranju više od 10.000 pripadnika armije. Uoči samita u Minsku, Kontakt grupa za Ukrajinu napravila okvirnu šemu povlačenja teškog naoružanja, a dogovoren je i režim prekida vatre.

Vrhovni javni tužilac Anatolij Matios rekao je za Ukrajinsku pravdu da vojni tužioci trenutno vode istragu o 5.870 krivičnih dela, koja je počinilo 16.598 pripadnika oružanih snaga, prenosi Fonet.

Za neizvršavanje naređenja optuženo je njih 1.648, dok se ostali sumnjiče za druga dela, precizirao je Matios, prenosi Tas.

Pored toga, 3.200 pripadnika vojske optuženo je za neodobreno napuštanje jedinica, a 10.266 vojnika i oficira je dezertiralo iz vojske, od čega ih je oko 5.000 ostalo na teritoriji Krima.

Matios je izneo podatak i da je podignuto 118 optužnica protiv 1.468 pripadnika oružanih snaga koji su na drugi način izbegavali obaveze u svojim jedinicama.

U međuvremenu, "Donjecka Narodna Republika" upozorila je da ukrajinske trupe spremaju napad na Donjeck.

Portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin rekao je da njihova obaveštajna služba ima podatke da se ukrajinske snage grupišu severno od Donjecka.

"U blizini lokaliteta Novosjolovka-2, Avdejevka, Orlovka, Novosjolovka-1, samo tokom današnjeg dana raspoređena su najmanje četiri bataljona iz 93, 30. i 28. motorizovane brigade ukrajinske vojske", rekao je Basurin, prenosi Donjecka novinska agencija.

Ističe da se ukrajinska vojska sprema da izvrši napad na Donjeck, u nameri da zauzme uporište u severozapadnim predgrađima, prenosi Tas.

Dogovor uoči samita u Minsku

Sukobi na istoku Ukrajine ne jenjavaju uprkos naporima Kontakt grupe za Ukrajinu da se postigne dogovor o prekidu vatre.

U beloruskoj prestonici Minsku završen je sastanak na kojem je okvirno načinjena šema povlačenja teškog naoružanja i dogovoren režim prekida vatre i mehanizmi kontrole kojih obe strane treba da se pridržavaju, saopštili su obavešteni izvori za agenciju Tas.

Kontakt grupa za Ukrajinu raspravljala je i o formiranju vlade u regionu Donbas i održavanju lokalnih izbora, dodaje ovaj izvor.

Predstavnici republika Donjecka i Luganska izneli su članovima Kontakt grupe svoje predloge o mirovnom rešenju za istok Ukrajine, na koje će oni uskoro odgovoriti, rekao je predstavnik DNR posle razgovora.

Ukrajinsku stranu u razgovorima su predstavljali bivši predsednik Leonid Kučma i specijalni predstavnik za humanitarna pitanja Viktor Medvedčuk.

DNR i LNR predstavljali su Denis Pušilin i Vladislav Deinego, a sastanku je prisustvovala i predstavnica OEBS-a Hajdi Taljavini, dok je ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov bio medijator.

U Minsku bi u sredu trebalo da bude održan samit posvećen Ukrajini, na kojem će učestvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, ali i predsednici Ukrajine i Rusije, Petro Porošenko i Vladimir Putin.

Sukobi između proruskih aktivista i ukrajinske vojske počeli su pre 10 meseci na istoku Ukrajine i u njima je do sada poginulo više od 5.300 ljudi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво