Rusija traži od Nemačke astronomsku odštetu

Nakon 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, članovi ruskog parlamenta pripremaju radnu grupu za procenu štete koju je nacistička Nemačka nanela Rusiji tokom rata. Rusi traže astronomsku odštetu – čak četiri biliona evra!

Inicijativa je direktan odgovor na trgovinske sankcije koje su Rusiji uveli SAD i EU, zbog pripajanja Krima u martu prošle godine, a i zbog pružanja podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine, rekao je poslanik Liberalne demokratske partije Rusije Mihail Degtjarov, predlagač inicijative, piše Njuzvik.

"Praktično, Nemačka nije ništa platila SSSR-u za svu štetu koju joj je nanela tokom drugog svetskog rata", rekao je Degtjarov.

Ruski poslanik je dodao da je posle Konferencije u Jalti, Rusija Nemačkoj vratila neku imovinu – uglavnom opljačkani nameštaj, odeću i industrijsku opremu, kao i neki ratni plen. Uglavnom, Rusija nije tražila od Nemačke ekonomsku nadoknadu", dodao je Degtjarov.

Prema njegovim rečima, SSSR-ov satelit, Istočna Nemačka, nije bio odgovoran za reparaciju zato što su ona i SSSR imali pravno obavezujući ugovor da ne traže odštetu.

S obzirom na to da nijedan takav ugovor nije napravljen sa Zapadnom Nemačkom, kaže Degjaterov – a nakon što se SSSR raspao a dve Nemačke ujedinile – račun za rat sada treba da padne na leđa njihovom modernom nasledniku – Nemačkoj Federaciji.

"Što je još gore, Nemačka nastavlja da nanosi ekonomsku štetu Rusiji, pridruživanjem sankcijama Evropske unije", rekao je Degtjarov, podsećajući na niz trgovinskih restrikcija koje je Unija uvela Rusiji, što je proizvelo krizu u ruskoj ekonomiji i pad rublje.

Rusija nije jedina zemlja koja od Nemačke traži reparaciju. U Grčkoj su pozivi za većom odštetom sve glasniji u poslednjih nekoliko godina, naročito zbog nemačkih mera štednje nametnutih Grčkoj.

Degtjarov je jedan od onih Rusa koje su SAD i EU stavili na "crnu listu" kretanja, zbog toga što glasno podržava proruske aktiviste u Ukrajini. Međutim, on je odbacio sankcije tvrdeći da u inostranstvu nema nikakvu imovinu.

"Tokom trajanja rata, 30 odsto naše zemlje i nacionalnog blaga je uništeno, a razoreno je 1.710 velikih sovjetskih gradova, preko 70.000 manjih gradova i sela, 32.000 industrijske zone, a 100.000 farmi je potpuno uništeno", rekao je Degjaterov, aludirajući na podatke koje je Staljinov odbor prikupio tokom godina posle rata.

Prema njegovim rečima, ta materijalna šteta iznosi 600 milijardi dolara. "Nemačka plaća kompenzaciju za šest miliona žrtava Holokausta, ali ignoriše 27 miliona ubijenih sovjetskih građana, od kojih je 16 miliona civila", dodao je Degtjarov.

"Ako se sve to uzme u obzir, Nemačka ne duguje ništa manje od tri do četiri biliona evra nasledniku Sovjetskog Saveza – Rusiji", kaže Degtjarov.

Ruski poslanik izrazio je nadu da će i druge zemlje da oforme svoje radne grupe i da zatraže naknadu od Nemačke, čime je direktno pozvao predstavnike Belorusije, Ukrajine i bivših sovjetskih republika da se priključe.

Predsednik komiteta odbrane ruskog parlamenta, admiral Vladimir Komoedov pozdravio je inicijativu poslanika Degtjarova, žaleći sav "ljudski kapital" koji je Sovjetki Savez izgubio u ratu.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво