Donjeck i Lugansk žele pregovore

Aktivisti "Donjecke Narodne Republike" i "Luganske Narodne Republike" ne nameravaju dalje da idu u ofanzivu i spremni su da se zaustave na postojećoj liniji razgraničenja, saopštili su u zajedničkoj izjavi lideri aktivista Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Lideri samoproglašenih republika na istoku Ukrajine kažu da im "ne treba krv" i da su spremni da se zaustave, ali "samo do ovde gde se sada nalazimo", javlja Tanjug.

"Tražimo od Kijeva da sednemo za sto i dogovaramo se", naveli su Zaharčenko i Plotnicki, renosi Tas.

Prema njihovim rečima, nova spirala sukoba počela je kada su ukrajinski vojnici "dobili naredbu da u potpunosti zauzmu aerodrom u Donjecku", za koji smatraju da po dogovorima iz Minska treba da bude pod kontrolom DNR.

Prema njihovoj izjavi, u januaru su poginula 242 civila, još 273 je ranjeno, a poginula su i 92 borca DNR I LNR dok ih je ranjeno 411.

Zaharčenko je, inače, ranije tokom dana precizirao najavu mobilizacije, navodeći da je reč o prijemu dobrovoljaca.

"Ne planiramo nikoga da pozivamo na bojno polje bez pripreme", rekao je Zaharčenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin izuzetno je zabrinut zbog situacije u Donjeckom basenu na istoku Ukrajine i poziva strane u konfliktu da prekinu sa borbama, izjavio je Putinov-pres sekretar Dmitrij Peskov.

"Predsednik je izuzetno zabrinut zbog razvoja situacije u Donbasu, gde neprekidno traju borbe, i poziva sve strane u konfliktu da neodložno prekinu borbena dejstva i svako nasilje", rekao je Peskov, a prenosi Tas.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво