Egipat, oslobođen novinar Al Džazire

Novinara Al Džazire, Australijanca Piter Grestea, oslobodile su egipatske vlasti pošto je 400 dana proveo iza rešetaka zbog otpužbi da je podržavao teroriste, javlja Rojters, pozivajući se na izjave četvoro bezbednosnih zvaničnika.

Aerodromski zvaničnici u Kairu potvrdili su da je Greste napustio Egipat i avionom odleteo za Kipar.

Kako je preneo AP, Gresteovo oslobođenje je odobrio predsednik Egipta, a u dogovaranju oko puštanja učestvovala je i australijska ambasada u Kairu.

TV mreža Al azira je izrazila zadovoljstvo zbog puštanja na slobodu australijskog novinara Pitera Gresta iz egipatskog zatvora i pozvala vlasti te zemlje da oslobode i drugu dvojicu novinara koji su i dalje iza rešetaka.

U egipatskom zatvoru nalaze se još egipatski reporteri Muhamad Fahmi, koji ima i kanadski pašos, i Baher Muhamed, a Al Džazira je zatražila da i oni budu oslobođeni.

"Nećemo stati dok Fahmiju i Muhamadu takođe ne bude vraćena sloboda", rekao je direktor te televizijske mreže sa sedištem u Kataru, Mostefa Suag.

Trojica novinara osuđeni su na sedam godina zatvora zbog optužbi za umešanost u terorizam prosle godine, na suđenju koje su grupe za zaštitu ljudskih prava nazvale sramotnim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи