Keri: Novi odnosi sa Kubom od interesa za SAD

Severna Amerika ima "ogroman interes" da izgradi diplomatske odnosae sa Kubom, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri tokom sastanka sa svojim kolegama iz Kanade i Meksika.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je na konferenciji za novinare u Bostonu da je napor koji se čini prilika za kubanski narod da poboljša svoj život, prenosi Tanjug

"Ovo je napor za koji verujemo da nudi najbolju priliku za narod Kube da poboljša svoj život i uzme učešće u odlukama koje se tiču njegovog života", istakao je Keri.

Visoka američka delegacija imala je dvodnevne razgovore sa kubanskim zvaničnicima prošle sedmice u Havani, prve u nekoliko decenija.

U decembru, američki predsednik Barak Obama najavio je planove za obnovu diplomatskih odnosa sa ovom karibskom državom posle više od 50 godina.

"Vreme je da pokušamo nešto novo", rekao je Keri povodom pet decenija ekonomskog embarga Kubi, preneo je AP.

Keri je dodao da će Obamina administracija nastaviti da insistira kod kubanskih lidera na demokratiji, zaštiti ljudskih prava i pitanjima građanskog društva.

Ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd i meksički sekretar za spoljne poslove Hose Antonio Meade pridružili su se Keriju u Bostonu kako bi razgovarali o pitanjima koja se tiču Severne Amerike, između ostalih o klimatskim promenama, trgovini i eliminisanju ekstremizma u svetu.

Berd je pohvalio spremnost američke administracije da pokrene dijalog sa Kubom, ocenivši da je bilo ne samo vreme, već pravi trenutak za ovu važnu promenu u politici.

Obamina administracija je poručila da je njen cilj podržan uklanjanjem barijera za putovanje u SAD, slanje novca i izvoz u Kubu.

Kuba je saopštila da pozdravlja te mere, ali da ne namerava da izmeni svoj sistem, navela je američka agencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво