Honkong, demonstranti ponovo na ulicama

Više hiljada aktivista ponovo je izašlo na ulice Hongkonga tražeći demokratiju i "istinsko i potpuno pravo glasa", što je njihovo prvo veće okupljanje od masovnih protesta održanih krajem prošle godine.

Procenjuje se da se u centru Hongkonga trenutno nalazi oko 3.000 demonstranata, a čuva ih 2.000 policajaca, koji se nadaju da će izbeći reprizu protesta tokom kojih su glavne ulice tog grada bile blokirane čitava dva i po meseca, preneo je Rojters.

Organizatori današnjih protesta su saopštili da se drže ranijih zahteva za potpunom demokratijom u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, ali su istakli da će današnja šetnja biti mirna i da neće pokušati da blokiraju nijedan trg niti ulicu, prenosi Tanjug.

"Želimo da vladi bude jasno da želimo istinsko i potpuno pravo glasa", rekla je jedna od organizatora protesta Dejzi Čen. Neki demonstranti strahuju da bi kasnije tokom današnjeg dana mogli da se nađu na meti antidemokratskih grupa, pa su se neki obezbedili štitovima.

Mnogi demonstranti nose žute kišobrane, što je bio simbol prošlogodišnjih protesta pošto su ih tada demonstranti koristili da bi se odbranili od biber-spreja kojim ih je zasipala policija.

Hongkong se 1997. vratio pod kinesku vlast i uživao je velike slobode u okviru dogovora "jedna zemlja, dva sistema". Zvanični Peking je dopustio održavanje izbora za sledećeg upravnika Hongkonga, ali želi da ima pravo da prvo odobri kandidate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се