Šok u Japanu zbog zločina Islamske države

Islamska država pogubila i drugog japanskog državljanina koji je bio u njenom zarobljeništvu. Njeni pripadnici sada prete životima japanskih državljana ma gde se oni nalazili.

Pripadnici Islamske države jutros nešto posle pet časova po japanskom vremenu postavili su na internet snimak pogubljenja japanskog novinara Kendžija Gotoa.

U tom video-snimku maskirani pripadnik Islamske države obraća se gledaocima na engleskom jeziku i za pogibiju japanskog državljanina krivi premijera te zemlje Šinzoa Abea.

Na kraju poruke egzekutor sa britanskim akcentom preti čitavom japanskom narodu tvrdeći da su borci Islamske države "žedni japanske krvi", da će "ubijati japanske državljane gde god se nalazili" i da pogubljenjem Kendžija Gotoa "počinje noćna mora za Japan".

Pripadnici Islamske države krajem prošle godine zarobili su dva japanska državljanina- samozvanog radnika privatne firme za pružanje usluga iz oblasti bezbednosti Harunu Jukavu i televizijskog novinara Gotoa, koji je poznat po izveštajima i dokumentarnim filmovima o područjima zahvaćenim ratnim sukobima.

Islamska država je objavila prvi video-snimak sa japanskim taocima tokom turneje japanskog premijera Abea po Bliskom istoku, kada se on sastao sa domaćinima u Egiptu, Jordanu i Izraelu.

U tom snimku pripadnici Islamske države tražili su da japanska vlada u roku od 72 časa isplati 200 miliona dolara u zamenu za živote svoja dva državljanina, jer je japanski premijer prethodno u Kairu objavio da će njegova zemlja, pored investicija za region, odvojiti i 200 miliona dolara pomoći za države koje se suočavaju sa teškoćama prouzrokovanim delovanjem Islamske države.

Po isteku pomenutog roka pogubljen je četrdesetdvogodišnji Haruna Jukava, a pripadnici Islamske države su promenili zahtev, i kao uslov za oslobađanje novinara četrdesetsedmogodišnjeg Gotoa zatražili puštanje na slobodu Sadžide Rišavi, iračkog državljanina koja u zatvoru u Jordanu očekuje izvršenje smrtne kazne za učešće u terorističkom napadu u kojem je 2005. godine ubijeno 60 civila u prestonici te države Amanu.

Stručnjaci za terorizam u Japanu, međutim, ukazuju na činjenicu da nijedan od zarobljenih koji se pojavio u video-klipovima koje su snimili pripadnici Islamske države nije ostao u životu, te da niko od talaca koji su oslobođeni nije bio izveden pred kamere.

Prvi video-snimak postavljen je na internet 20. januara, ali je porodica novinara Gotoa, za kojeg se veruje da je otet u novembru, prvi mejl od terorista dobila još 2. decembra, pa japanski analitičari tvrde da je prilika za njegovo oslobođenje verovatno još tada bila propuštena.

Oni smatraju da je sudbina dvaju japanskih državljana bila zapečaćena u momentu kada su se pojavili u prvom video-snimku i da njihovi tamničari uopšte nisu imali nameru da ih menjaju ni za novac ni za Sadžidu Rišavi.

Japanska vlada čvrsta u stavu prema terorizmu

Novinski članci i televizijske debate u Japanu danas posebno veliki prostor posvećuju pretnji Islamske države.

Mada pogubljenje novinara Gotoa izaziva zgražavanje, žaljenje i osudu, ono je zbog svega dosad viđenog, na neki način bilo i očekivano, pa pravi šok u japanskoj javnosti, više od te tragedije, čini se, izaziva relativno neočekivana pretnja Islamske države životima japanskih državljana širom sveta.

Uprkos tome, na vest o pogubljenju Gotoa, premijer Šinzo Abe je izrazio "snažan gnev prema neljudskom, podlom činu" i izjavio da njegova vlada neće oprostiti teroristima, te da će sarađivati sa međunarodnim zajednicom kako bi ih naterao da plate za svoj zločin.

Premijer Abe je ponovio i da Japan nikako neće popustiti pred terorizmom i da će, naprotiv, povećati pomoć u hrani i medicinskoj opremi državama Bliskog istoka.

Političari iz vladajuće koalicije Liberalno-demokratske partije i stranke Komejto i njihovi rivali iz opozicije u jutrašnjim TV debatama se slažu u osudi terorističkog čina i u tome da su preteće reči iz snimka pogubljenja Gotoa izrazito provokativna poruka, zbog koje će Japan morati da iznađe načine da zaštiti svoje državljane u inostranstvu i pojača mere bezbednosti kako teroristi ne bi ušli u Japan.

Smatra se da više od milion i po japanskih državljana živi u inostranstvu i pojedini državni funkcioneri već pozivaju narod da odloži ili otkaže putovanje u nestabilna područja na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

Opozicioni političari, međutim, istovremeno upozoravaju da vlada premijera Abea, koja nastoji da ojača vojni savez sa Sjedinjenim Američkim Državama i odigra veću ulogu u međunarodnoj zajednici ne samo u ekonomskom već i vojnobezbednosnom smislu, ne treba da iskoristi ovaj tužni incident kao izgovor za upućivanje japanskih trupa na Bliski istok.

Japanski analitičari naročito izražavaju zabrinutost u vezi sa velikim političkim i sportskim događajima poput Olimpijskih igara koje Japan treba da organizuje u narednih nekoliko godina.

Vojnopolitički stručnjaci debatuju i o tome da li će vazdušni udari po položajima Islamske države biti dovoljni da drastično oslabe ili potpuno neutrališu njihovu sposobnost da vrše napade širom sveta i da li će administracija predsednika Baraka Obame ipak uputiti kopnene trupe u region pod kontrolom te sunitske, paramilitarne organizacije.

Žestoki, brutalni sukob u dalekoj Siriji tako je iznenada postao nešto što dotiče svakodnevni život Japanaca.

I mada mnogo novinara i građana za to optužuje ambicije Abeove desničarske vlade da na međunarodnoj sceni ostvari veći politički uticaj, njegova politička partija i dalje uživa daleko najveću popularnost, pa se može očekivati da će japanska javnost, umesto protesta protiv politike vlade, pokušati da se prilagodi novonastaloj bezbednosnoj situaciji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво