Stros Kan ponovo pred sudom

Nekadašnji direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan, koji je važio za ozbiljnog kandidata za francuskog predsednika pre nego što ga je 2011. sobarica jednog hotela u Njujorku optužila za seksualno zlostavljanje, u ponedeljak će izaći pred sud u Francuskoj zbog optužnice za podvođenje.

Optužnica protiv šesdesetpetogodišnjeg Stros Kana po privatnoj tužbi sobarice Nafisat Dialo je odbačena, ali bi u novom sudskom procesu u Francuskoj mogao da bude osuđen na 10 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 1,5 miliona evra ukoliko se dokaže njegova krivica, prenosi Fonet.

Tim tužilaca koji je poslao Kana na suđenje zajedno sa još 13 osoba, tvrdi da je Kan znao da su žene s kojima se sastajao bile prostitutke i da su njihove usluge plaćali šefovi kompanija proneverenim novcem kada je učesvovao u seksualnim zabavama u Parizu, Lilu i Vašingtonu u periodu između 2008. i 2011, rekao je visoki sudski izvor Rojtersu.

Odbarana Kana odbila je takve navode uz objašnjenje da on nikad nije skrivao sklonost ka raskalašnim zabavama, ali da nije znao da su žene na zabavama bile prostitutke i da nije imao glavnu ulogu u njihovim organizacijama.

Advokat Rišar Malka rekao je za agenciju Rojters da nema šta da doda pre početka suđenja u Lilu.

Afera je poznata po nazivu Karlton, prema nazivu hotela u Lilu u kojem su se organizovale seksualne zabave.

Pre seksualnih afera Stros Kan se pominjao kao ozbiljan kandidat za predsednika Francuske.

Kan je bio francuski ministar ekonomije, finansija i industrije od 1997. do 1999. i jedan je od zaslužnih za uvođenje evra.

Doktorirao je ekonomiju na Univerzitetu u Parizu, a ima diplomu iz pravnih i političkih nauka i statistike. Na funkciju desetog direktora MMF imenovan je 1. novembra 2007.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво