Artiljerijska paljba na Donjeck, 12 mrtvih

U tri odvojena napada u Donjecku stradalo je najmanje 12 civila, javile su lokalne novinske agencije. Otkazan je sastanak Kontakt grupe, koja je trebalo da pregovara o nalaženju rešenja za krizu.

Pet osoba je poginulo kada je granatiran kulturni centar Donjecka. Još dve osobe stradale u napadu na trolejbus, javlja Rojters. Još pet osoba poginulo je u distriktu Azotnoj, prenosi Raša tudej.

Predstavnici proruskih aktivista objavili su na svom veb-sajtu da je Donjeck granatiran.

Borbe se rasplamsavaju i u Delblacevu, strateškom gradu koji povezuje dva velika centra Lugansk i Donjeck.

Kijev je saopštio da još kontroliše taj grad od 25.000 stanovnika, ali i da, kako napreduju proruski aktivisti, postoji opasnost da budu opkoljene hiljade ukrajinskih vojnika koji su tu razmešteni.

Vođa "Donjecke Narodne Republike" Aleksandar Zaharčenko uputio je poziv preko ruske televizije "svim ukrajinskim vojnicima" da polože oružje i odu. 

"Imate šansu da spasete svoje živote i ostanete čitavi", rekao je Zaharčenko.

Njima je takođe ponuđen humanitarni koridor da se povuku iz tog grada, rekao je predsednik parlamenta takozvane "Donjecke Narodne Republike" Andrej Purgin.

Ukrajinska vojska optužila je proruske aktiviste za artiljerijski napad, što su okarakterisali kao "ciničan teroristički čin".

Ukrajinske vlasti navode da su proruski aktivisti izvršili napad na Donjeck kako bi podrili sastanak Kontakt grupe u beloruskoj prestonici.

Otakazan sastanak u Minsku

Predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju trebalo je da u glavnom gradu Belorusije nađu rešenje za krizu, ali je sastanak otkazan.

Izaslanik samoproglašene Republike Donjeck Denis Pušilin potvrdio je da su pregovori otkazani.

"Belorusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da predstavnici Kijeva neće doći i da su pregovori otkazani. Mi odlazimo iz Minska", rekao je Pušilin.

Međutim, zvaničnici daju oprečne informacije o otkazivanju sastanka. Ukrajinska strana je te navode negirala, dodajući da o tome nema informacije. 

Portparol ukrajinske diplomatije Evguen Perebjinis rekao je da nije dobio nikakve inforamcije o otkazivanju pregovora.

Međutim, predstavnici Donjecke i Luganske Narodne Republike rekli su da je sastanak otkazan "zbog odugovlačenja ukrajinske strane".

Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić ukazao je, kako je danas navedeno u saopštenju, na značaj razgovora i pozvao sve strane da se što pre sastanu.

Specijalna predstavnica predsedavajućeg u Trilateralnoj kontakt grupi, ambasadorka Hajdi Taljavini, istakla je da su njeni predstavnici od juče ujutro u Minsku, spremni za sastanak Trilateralne kontakt grupe s predstavnicima nekih oblasti Donjecka i Luganska, navedeno je u saopštenju predsedavajućeg Dačića i ambasadorke Taljavini.

Kako je ranije rekao ukrajinski predsednik Petro Porošenko, na sastanku je trebalo dogovoriti jače prisustvo OEBS-a duž granice Rusije i Ukrajine kako bi se osiguralo da proruskim aktivistima ne pristiže naoružanje i ljudstvo sa istoka.

Moskva je u više navrata demantovala da na bilo koji način snabdeva proruske aktiviste u toj oblasti.

Inače, između Moskve i Brisela tenzije su ponovo pojačane jer su šefovi diplomatija Evropske unije na jučerašnjem vanrednom sastanku doneli odluku o produžetku sankcija Rusiji do septembra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво