Moskva: Destruktivna politika EU nigde ne vodi

Odluka Evropske unije da produži sankcije Rusiji zbog događaja u Ukrajini je destruktivna politika koja nikuda ne vodi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je vreme da Evropska unija razmisli o posledicama sankcija, prenosi Tanjug.

"Vreme je da Evropska unija zaista razmisli o posledicama zadržavanja sankcija koje samo nanose štetu narodima i privredama naših zemalja", piše u saopštenju iz Moskve koje je preneo AFP.

Kako je navedeno, Rusija se oseća razočarano jučerašnjom odlukom EU da doda nova imena na listu sankcionisanih.

"Jednostrano gledanje Brisela na sukob unutar Ukrajine oduzima mu pravo da se ponaša kao nepristrasni posrednik", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u saopštenju optužilo Kijev za izazivanje nedavnog novog talasa nasilja na istoku Ukrajine kako bi uticao na ministre spoljnih poslova EU.

"Na snazi i dalje ostaju naši konkretni predlozi za rešavanje situacije u Ukrajini i vraćanje evropskog procesa na konstruktivan put", piše u saopštenju.

I stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov ocenio je da je odluka Brisela da produži sankcije Rusiji do septembra "za žaljenje".

Komentarišući jučerašnji sastanak šefova diplomatije EU na kome je doneta odluka o produžavanju sankcija Moskvi, Čižov je rekao da EU testira partnerstvo sa Moskvom.

"Posmatrajući stvari na tako ograničen način, EU ustvari dodatno testira naše partnerstvo - partnerstvo između Rusije i EU, što je za žaljenje", rekao je Čižov.

Smatra da su "svi elementi reakcije EU na situaciju u Ukrajini pogrešni".

"Kritike prema Rusiji su dominantan element. Kao da je Rusija, a ne vlasti u Kijevu uz prećutan pristanak EU, dozvolila krvoproliće na istoku Ukrajine", rekao je predstavnik Rusije pri EU.

Kako je dodao, Mogerini je, sumirajući jučerašnji sastanak, izabrala tri komponente u reakciji EU na pogoršanje situacije u istočnoj Ukrajini.

"Na žalost, sve tri su pogrešne", istakao je ruski zvaničnik.

Čižov je naveo i da ruski predsednik i šef dilomatije smatraju da pitanje sankcija treba da reši sama EU, jer je "reč o problemu koji je sama stvorila".

"Mi nismo i nećemo imati bilo kakve razgovore sa Unijom o sankcijama", rekao je ruski ambasador.

Naveo je i da je poziv da se primeni dogovor iz Minska u kontrastu sa izjavama koje se čuju iz Kijeva da više nisu zadovoljni tim sporazumom i da je neophodan novi format, prenosi Tas.

"I dok se čuju ove izjave, granatiranje Donjecka, Luganska, Gorlovke se nastavlja", upozorio je Čižov.

Šefovi diplomatija EU su juče na vanrednom sastanku u Briselu odlučili da se produže sankcije Rusiji zbog pogoršanja situacije na istoku Ukrajine i njenog odbijanja da poštuje sporazum iz Minska.

Sankcije se odnose na 132 ruska i ukrajinska funkcionera, precizirala je visoka predstavnica EU Federika Mogerini i najavila da će šefovi država i vlada EU, koji u Briselu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mera prema Rusiji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се