Najmanje 27 mrtvih u napadima na Sinaju

Najmanje 27 pripadnika bezbednosnih snaga ubijeno je u nizu napada egipatskog ogranka terorističke organizacije Islamska država na Sinaju. Povređeno je najmanje 58 osoba, među kojima ima i civila.

U nizu poruka na svom nalogu, grupa Sinajska provincija, preuzela je odgovornost za četiri napada koji su se dogodili u provincijama Severni Sinaj i Suec, u jednom od najgorih talasa nasilja protiv države u Egiptu u više meseci, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

Najaktivnija ekstremistička grupa u Egiptu Ansar Bejt al-Markdis promenila je ime u Sinajska provincija prošle godine, pošto se zaklela na vernosti Islamskoj državi, sunitskoj džihadističkoj grupi koja je zauzela velike delove Iraka i Sirije.

Najmanje jedan automobil bomba eksplodirao je ispred jedne vojne baze, a rakete su ispaljene na jedan hotel, policijsku stanicu i više desetina kontrolnih punktova, rekli su zvaničnici.

U napadima je ranjeno 36 ljudi, prema medicinskim zvaničnicima, koji su potvrdili bilans žrtava, preneo je AP.

Zbog napada na Sinaju, egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi skratio je posetu Adis Abebi, gde se održava samit Afričke unije i vratio se u zemlju, saopštilo je egipatsko predsedništvo.

"Posle terorističkih operacija na severu Sinaja sinoć predsednik je odlučio da skrati svoj boravak na samitu Afričke unije posle prisustvovanja sednici otvaranja i da se vrati u Kairo da prati situaciju", saopštilo je predsedništo.

Ogranak Islamske države odgovoran je za niz napada na policiju i vojsku na Sinaju proteklih godina, posebno nakon svgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013.

Ti napadi, čija su meta bili prestonica Severnog Sinaja el-Ariš, susedni grad Šeik Zuvajd i grad Rafa na granici sa Gazom, ukazuju, međutim, na koordinaciju, kakva ranije nije viđena, navela je američka agencija.

Zvaničnici kažu da bi bilans žrtava mogao da se poveća, pošto je vojna baza, gađana i raketama, i da ima ljudi zatrpanih ispod ruševina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво