Sankcije Rusiji produžene do septembra

Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu, biće produžene do septembra, saopštila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini, nakon sastanka šefova diplomatija EU u Briselu. Glasanju je prethodila oštra debata većine zemalja članica, koje su tražile pooštravanje sankcija, i manjine, predvođene Grčkom, koja je bila protiv njihovog produžavanja. SAD pozdravile sankcije.

Sankcije, koje obuhvataju 132 ruska i ukrajinska funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i 85 preduzeća i banaka kojima je uskraćen pristup na evropsko tržište, produžene su zbog pogoršanja situacije na terenu i odbijanja Rusije da poštuje sporazum iz Minska, rekla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, prenosi Tanjug.

Današnja sednica Spoljnopolitičkog saveta EU protekla je u znaku oštre debate između većine zemalja članica, koje su tražile pooštravanje sankcija, i manjine, predvođene Grčkom, koja je bila protiv njihovog produžavanja.

"Postigli smo konsenzus', rekla je Mogerinijeva na konferenciji za medije nakon sastanka i dodala da je Evropska komisija zadužena da pripremi spisak novih imena za "crnu listu" EU, o čemu će ministri ponovo odlučivati početkom februara.

Nekoliko zemalja članica, uključujući baltičke države i Poljsku, zalagale su se za mnogo oštriji pristup koji bi uključio šire sankcije protiv ruske privrede, ali o tome nije postignut neophodan konsenzus.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linus Antanas Linčevičijus rekao je pre početka sastanka da smatra da bi samoproglašene republike, Donjecku i Lugansku, trebalo staviti na listu terorističkih organizacija, a Rusiju osuditi zbog agresije na Ukrajinu.

"Mora se reći: Rusija vodi rat protiv Ukrajine", kazao je litvanski ministar spoljnih poslova.

Mogerinijeva je najavila da će šefovi država i vlada EU, koji u Briselu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mera Rusiji.

"EU nastavlja da podržava političko rešenje za Ukrajinu i sprovođenje dogovora iz Minska", poručila je visoka predstavnica, naglašavajući da će poslednju reč imati lideri EU kada se budu okupili na februarskom samitu.

SAD pozdravile sankcije EU

SAD su upozorile Rusiju da razmatraju nove sankcije Moskvi zbog krize u Ukrajini i pozdravile odluku Evropske unije da produži postojeće kaznene mere.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je rekla da je dogovor ministara spoljnih poslova EU da produže sankcije Moskvi "samo dodatan znak da su akcije u proteklih nekoliko dana i sedmica apsolutno neprihvatljive i da će biti novih posledica".

Potez Brisela proistekao je iz napora na proširivanju sankcija, koji traju "već mesecima", istakla je Psaki, koja je današnju odluku nazvala "pozitivnim korakom".

Portparolka Stejt departmenta nije mogla da kaže kada će naredna runda američkih sankcija stupiti na snagu, niti ko će biti meta.

"Nekada dodajemo imena, nekada dodajemo sektore ili kompanije, i to je ista stvar kao i kod EU", navela je Psaki, a preneo AFP.

Američki predsednik Barak Obama najavio je početkom sedmice povećanje pritiska na Rusiju, kao i da će u saradnji sa američkim saveznicima, uključujući Evropu, razmotriti druge opcije za rešenje problema.

"Nastavićemo sa pristupom koji smo imali u prošlosti, koji je povećanje pritiska na Rusiju, i razmotriti sve dodatne opcije koje su nam na raspolaganju, izuzev vojne konfrontacije, u pokušaju da rešimo ovo pitanje", rekao je Obama.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара