Sankcije Rusiji, Brisel čeka stav Grčke

Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu treba produžiti do septembra, stoji u nacrtu zaključaka vanrednog zasedanja 28 šefova diplomatija Evropske unije koje je počelo u Briselu, ali stav Grčke se još ne zna.

"Restriktivne mere koje su uvedene u martu 2014. zbog narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine a potom proširene, treba produžiti do septembra 2015", piše u nacrtu koji su za ministre jutros pripremili ambasadori zemalja članica EU.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da se predstavnik jedne države ogradio od teksta, što se bez ikakve sumnje odnosi na Grčku.

Ukoliko ni novi ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocias ne prihvati nacrt zaključaka, konačnu odluku ministri će prepustiti šefovima država i vlada koji treba da zasedaju u februaru.

Kocias se pre današnjeg sastanka katko obratio novinarima u Briselu i rekao da Grčka teži da se u Ukrajini "što pre vrati mir i stabilnost".

"Radimo na tome da smanjimo jaz između EU i Rusije", rekao je on, ali je izbegao da odgovori na direktno pitanje kakav je stav Grčke prema sankcijama.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linčevičius rekao je da ne veruje da će prvi korak novoizabrane vlade biti da ugrozi jedinstvo Evrope.

"Ukrajinci ginu svaki dan i očekuju od nas da budemo dosledni i produžimo sankcije, a videćemo kako će se Grčka postaviti", izjavio je Linčevičius.

Optužio je Rusiju da je oružanom, obaveštajnom i logističkom podrškom proruskim aktivistima dovela do pogoršanja situacije na terenu.

"Mora se reći: Rusija vodi rat protiv Ukrajine", rekao je on.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи