Kijev i Moskva, pisma bez odgovora

Najmanje 16 osoba je poginulo, a 114 ranjeno u poslednjim napadima Kijeva na Lugansk. Moskva navodi da je Porošenko iz Davosa naredio granatiranje i kaže da nije odogovrio na pismo Vladimira Putina. Porošenko u novom pismu pozvao Putina da zaustavi sukobe. I Kremlja još nema odgovora.

Šef ruske predsedničke administracije Sergej Ivanov rekao je da još postoje šanse za mirno rešenje krize u Ukrajini, ali da ima malo mesta za optimizam kada se procenjuje trenutna situacija.

"Pre svega, treba da prestane artiljerijsko granatiranje i da započnu pre ili kasnije direktni razgovori između Kijeva i vlasti 'Luganske Narodne Republike' i 'Donjecke Narodne Republike'", rekao je Ivanov za rusku agenciju Tas.

"Pogoršanje situacije u Ukrajini ne samo da je žalosno već i čudno. Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je pismo u kojem predlaže povlačenje teškog naoružanja i na to nije bilo odgovora s tim što je Petro Porošenko otišao u Davos i izdao naređenje da se granatira", rekao je Ivanov.

Petro Porošenko je tek u ponedeljak dao pismeni odgovor na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina od 15. januara, saopšteno je iz Kremlja, bez navođenja detalja.

Ukrajinski predsednik kaže da je poslao pismo ruskom predsedniku u kome je traži da Moskva zaustavi proruske snage na istoku Ukrajine.

Porošenko je rekao da je u pismu zatražio od Rusije i da oslobodi ženu pilota Nađu Savčenko, Ukrajinku, koja tvrdi da su je oteli pripadnici proruskih snaga pre nego što je prebačena u zatvor u Moskvi, gde je počela štrajk glađu.

"U ponedeljak sam poslao pismo predsedniku Putinu čiji glavni delovi su obuhvatili ne samo zahtev za prekidom vatre i primenom sporazuma iz Minska, već i oslobađanje Nadežde (Nađe) Savčenko i svih talaca", navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika.

Za sada nije bilo komentara iz Kremlja, naveo je AFP.

Dok se Kijev i Moskva međusobno optužuju za neuspeh primene sporazuma iz Minska o prekidu vatre, najmanje 16 ljudi je poginulo, a 114 ranjeno u poslednjim napadima kijevskih snaga na gradove u "Luganskoj Narodnoj Republici".

Te podatke je izla ministar zdravlja te samoproglašene republike Larisa Ajrapetjan, koja je dodala da u Stakanovu, na oko 50 kilometara od Luganska, "ima mnogo ranjene dece".

"Reč je mahom o ranama od gelera, koje su veoma ozbiljne. Nemamo vremena da zbrinemo ljude u bolnice", rekla je Ajrapetjan.

Agencija Rojters prenela je izjavu portparola kijevskih snaga Vladislava Seleznjova da su u poslednja 24 sata ubijena trojica ukrajinskih vojnika, a da ih je 15 ranjeno na istoku Ukrajine.

Prema rečima portparola, 55 ukrajinskih gradova i sela je pod paljbom proruskih snaga u poslednja 24 sata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи