Читај ми!

Sećanje na Aušvic: Da se nikad ne ponovi

U Poljskoj je obeležena 70. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Aušvic-Birkenau u prisustvu oko 300 preživelih logoraša i predstavnika oko 40 zvaničnih delegacija. Srbiju je na ovom skupu predstavljao ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Aušvic-Birkenau, obeležava cela Poljska. Na Dan sećanja stiglo je oko i 300 nekadašnjih logoraša kao i filmski reditelj Stiven Spilberg.

Preživeli logoraši koji su se okupili na mestu nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau povodom obeležavanja 70. godišnjice njegovog oslobođenja, uputili su apel čovečanstvu da ne dozvoli da se zločini Holokausta ikad više ponove, prenosi Tanjug.

Među zvaničnicima su predsednik Poljske Bronislav Komorovski, predsednici Nemačke i Francuske Joahim Gauk i Fransoa Oland, američki ministar finansija Džek Lu, britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, i drugi, prenose agencije.

Komemoracija je počela koncertom klasične muzike nakon kojeg su pozdravljeni preživeli logoraši.

Obraćajući se okupljenima poljski predsednik Bronislav Komorovski je rekao da se nalaze na mestu gde je "ljudsko biće svedeno na logoraški broj".

"Naša je dužnost da se sećamo, zbog nas samih i zbog budućnosti", rekao je on, a preneo nemački radio Dojče vele.

Oko 100 preživelih zajedno sa poljskim predsednikom Bronjislavom Komorovskim su još pre glavne popodnevne komemorativne ceremonije položili  cveće na zloglasni Zid smrti u najstarijem delu logora pred kojim su nacisti obavljali masovna streljanja i pobili tu više hiljada logoraša.

Obični Varšavljani kao i na ranije godišnjice zapalili su masovno u svojim prozorima sveće, na poziv fondacije Šalom i Poljske katoličke crkve koja je apel u nedelju pročitala vernicima u crkvama.

"Kao sveća koja plamti mora i u nama da gori sećanje na one koji su toliko patili. Obaveza svakog od nas je da se pobrine da plamen sećanja nikada ne ugasne", rekla je direktora fondacije "Šalom" Golda Ancer.

Sveće u prozorima biće poziv i na multimedijalnu predstavu "Zid" u Jevrejskom teatru, posvećene Ireni Sendler, ženi koja je uspela da prokrijumčari i izvede gotovo pred očima nacista više od 2.500 jevrejske dece iz Varšavskog geta, obezbedi im lažne dokumente.

Upozorenje iz Beča na nove pretnje

Povodom 70. godišnjice oslobađanja Aušvica, večeras je u Beču održana komemoracija na kojoj je ukazano na nove pretnje. Više stotina ljudi okupilo se na trgu Heldenplac u centru grada, gde su političari i preživeli podsetili na nekadašnje zločine.

"Nakon oslobađanja Aušvica svet je počeo sa spoznaje nezapamćene zločine nacionalsocijalizma", rekla je nekadašnja pripadnica pokreta otpora Irma Švager.

Istakla je da je njega generacija preživela "pakao terorističkog fašizma", i da su svi oni, koji su bili u otporu, dali odlučujući doprinos da danas građani mogu da žive u demokratskoj Austriji.

Međutim i dalje je, kako je navela, potrebno boriti se za demokratiju i slobodu, i to pokazuje sve snažniji džihadizam.

Generalni sekretar Jevrejske zajednice Raimund Fastenbauer naglasio je da aktuelna antisemitska pretnja od strane islamista ne sme ostati prećutana.

Istovremeno je rekao da ne smeju svi muslimani biti stavljeni pod generalnu optužbu.

Takođe je naglasio da nije dovoljno samo osuđivati Islamsku državu ili Al kaidu, ako istovremeno predstavnici Muslimskog bratstva ili Hamasa bivaju aktivni u klubovima u Austriji i u džamijama seju mržnju protiv Jevreja.

"Propovedači mržnje se moraju izolovati i ukloniti", zatražio je Fastenbauer dodajući da to važi kako za vere tako i politiku.

Ujedinjene nacije od 2005. godine obeležavaju 27. januar kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Tog dana, 1945. godine, vojnici Crvene armije, posle žestokih borbi, oslobodili su Aušvic-Birkenau i zatekli 7.500 ljudi, koje nacisti nisu stigli da ubiju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво