Читај ми!

Dačić pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da poštuju mir

Predsedavajući OEBS-u i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je zabrinutost zbog situacije na granici Jermenije i Azerbejdžana i pozvao obe strane na poštovanje primirja i obustavljanje neprijateljstava, u skladu sa sporazumom iz 1994.

Izražavam žaljenje zbog porasta nasilja koje je dovelo do gubitka života i pozivam obe strane da pokažu odgovornost i da izbegavaju korake koji vode daljoj eksalaciji, navodi se u saopštenju Ivice Dačića koje je podržao i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

U saopštenju se ističe da su od ključnog značaja za napredak "direktni kontakti dve strane na svim nivoima", uz prethodno "puno poštovanje primirja i obustave neprijateljstava".

"Prošlogodišnji sastanci predsednika Jermenije i Azerbejdžana u Sočiju, Njuportu i Parizu bili su pozitivni koraci u dobrom pravcu.

OEBS će nastaviti da podstiče direktne kontakte, ali samo sukobljene strane mogu i moraju da sprovedu primirje kroz komandni lanac, od dna do vrha", saopštio je predsedavajući OEBS-u.

Jermenija i Azerbejdžan decenijama se spore i sukobljavaju oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je pripojena Azerbejdžanu tokom sovjetske ere.

U ratu za kontrolu nad tom oblašću između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a izbeglo više stotina hiljada.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali Baku i Jerevan nikad nisu postigli dogovor o statusu sporne oblasti, koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи