Читај ми!

Kijev: Najžešće borbe od septembra

Najžešći sukobi vode se oko grada Debalceva, blizu Donjecka. Protekla 24 časa stradalo devet ukrajinskih vojnika. Osude zbog grantiranja Marijupolja.

Devet ukrajinskih vojnika je ubijeno, a 29 ranjeno na istoku zemlje u poslednja 24 časa, rekao je portparol Vojske Vladislav Seleznjov, prenosi Rojters.

Aktuelne borbe na istoku Ukrajine su najžešće od postizanja sporazuma o primirju u septembru prošle godine.

Seleznjov je istakao da se najintenzivnije borbe vode oko grada Debalceva, severoistočno od Donjecka koji je pod kontrolom proruskih snaga.

Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Andrej Kelin rekao je da normalizacija situacije nije moguća bez dijaloga između "Donjecke Narodne Republike", "Luganske Narodne Republike" i Kijeva.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je juče, 26. januara, dao pisani odgovor na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina od 15. januara da se trenutno povuče teško naoružanje sa linije razdvajanja u Istočnoj Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja.

Ruski predsednik je juče i u subotu razgovarao telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, prenosi Tas.

U tim razgovorima, Putin je istakao kako je uzrok pogoršavanja situacije u Istočnoj Ukrajini kurs vlasti u Kijevu u pravcu nasilnog rešenja za Donbas, navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.

Nastavlja se polemika oko granatiranja Marijupolja u kojem je stradalo 30, a ranjeno 90 civila.

Stalni savet OEBS-a održao je u ponedeljak vanrednu sednicu zbog pogoršanja situacije u istočnoj Ukrajini, posebno zbog sukoba u civilnim delovima Marijupolja, a Srbija je osudila korišćenje teškog naoružanja.

Andrej Kelin smatra da se taj incident koristi za stvaranje "slučaja" u odnosu prema Rusiji i moguće pooštravanje sankcija.

Za to vreme, zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman ističe da je, ko god da je granatirao Marijupolj na istoku Ukrajine, namerno ciljao civile, što bi moglo predstavljati ratni zločin i kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво