Japan i Jordan zajedno rade na oslobađenju talaca

Zamenik japanskog ministra spoljnih poslova Jašuhide Nakajama rekao je da se nada da će japanski novinar Kendži Goto i jordanski pilot Muat al-Kaseasbeh, koje u zatočeništvu drži Islamska država, uskoro biti pušteni na slobodu. Džihadisti objavili novu-audio poruku.

Nakajama je prvi zvaničnik koji je, osim Kendžija Gotoa, pomenuo i jordanskog pilota koga je Islamska država kidnapovala u decembru prošle godine, prenosi Beta.

"Nadam se da možemo da posvećeno i zajedno radimo, kako bi jordanski pilot i japanski državljanin Goto mogli da se vrate kućama sa osmehom na licu", rekao je Nakajama, koga je japanski premijer Šinzo Abe zadužio da koordinaira saradnju Jordana i Japana, kako bi dvojica talaca bila spasena.

Islamska država zapretila je danas u novoj audio-poruci objavljenoj na internetu da će ubiti taoca Japanca Kendžija Gota kao i jordanskog pilota.

Čovek, koji tvrdi da je Goto, zatražio je da se odmah oslobodi Iračanka Sadžida el Rišavi, osuđena za pokušaj samoubilačkog bombaškog napada u Jordanu 2005. godine, prenela je japanska agencija Kjodo.

U toj navodno Gotovoj poruci rečeno je i da je to poslednja poruka te da mu je (Gotu) preostalo još samo 24 sata da živi.

Isti glas, koji navodno pripada Gotu, kaže da je jordanskom pilotu, za koga se veruje da ga drže džihadisti Islamske države, ostalo "još manje" da živi.

U pratećoj pisanoj poruci na engleskom jeziku navedeno je da je to druga poruka Gotovoj porodici i japanskoj vladi, navela je japanska agencija. 

Islamska država je novinara Kendžija Gotoa zarobila u oktobru, kada je, kako se veruje, pokušavao da spasi 42-godišnjeg Harunu Jukavu koga je teroristička organizacija kidnapovala nekoliko meseci ranije.

Svetski mediji su pre nekoliko dana objavili da je Islamska država na internet postavila video snimak na kojem se vidi jedan od dvojice talaca, Kendži Goto kako drži fotografiju ubijenog Harune Jukave.

Uz to se čuje kako neko, najverovatnije Goto, na engleskom jeziku optužuje japanskog premijera zato što Islamskoj državi nije isplaćen novac koji je tražen.

Islamska država je pre nekoliko dana zapretila da će ubiti dvojicu japanskih talaca, ukoliko joj u roku od 72 sata ne bude uplaćeno 200 miliona dolara.

Generalni sekretar UN Ban Kimun juče je zatražio bezuslovno puštanje na slobodu japanskog novinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво