Kurdi proterali džihadiste iz Kobanea

Kurdske snage proterale su džihadiste Islamske države iz sirijskog grada Kobane posle četiri meseca borbe na tom području, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Sirijska opservatorija za ljudska prava i visoki kurdski zvaničnik Idris Nasan rekli su da je to značajna pobeda za kurdske borce, ali i međunarodnu koaliciju predvođenu SAD, kao i da se sada vode samo sporadične borbe na istočnim krajevima Kobanea, prenosi Tanjug.

"Islamska država je na ivici poraza", rekao je Nasan, koji je dodao da je odbrana džihadista srušena i da ekstremistički borci beže.

Džihadisti su u septembru zauzeli skoro 300 kurdskih sela nedaleko od Kobanea i uspeli su da okupiraju skoro pola grada.

Na desetine hiljada izbeglica prešlo je u susednu Tursku.

Vazdušni napadi međunarodne koalicije na položaje džihadista započeli su 23. septembra.

Više od 80 odsto vazdušnih udara u Siriji izvedeno je u i oko Kobanea.

Vazdušni udari su intenzivirani poslednjih nekoliko dana, što je doprinelo da kurdski borci zadaju završni udarac džihadistima na južnim i istočnim područjima Kobanea, rekao je Nasan.

Nasan je dodao kako očekuje da će grad potpuno biti oslobođen do utorka.

Od sredine septembra u bitkama za Kobane poginulo je 1.600 ljudi, uključujući 1.075 boraca Islamske države, 459 kurdskih boraca i 32 civila, saopštila je početkom januara Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи