Irak špijunira Islamsku državu

"Uspavane ćelije", sastavljene od bivših iračkih policajaca i vojnika, vode vlasti Iraka do položaja ekstremističke grupe Islamska država u gradu na severu te zemlje Mosulu.

Kako je rekao je za agenciju AP poslanik Hakim el Zamili, koji je i predsednik parlamentarnog odbora Iraka za bezbednost i odbranu, rad pripadnika "uspavanih ćelija" je veoma opasan jer je Islamska država prekinula mrežu mobilne telefonije i najčešće ubija sve za koje sumnja da sarađuju sa vladom, prenosi Beta.

S druge strane, međutim, ocenjuje AP, rad "uspavanih agenata" mogao bi da se pokaže kao dragocen, jer je međunarodna koalicija predvođena SAD intenzivirala vazdušne udare oko Mosula, drugog po veličini iračkog grada, kako bi razbila linije snabdevanja Islamske države, pred planiranu operaciju ponovnog preuzimanja grada od ekstremista.

"Ove patriotske grupe, od kojih neke operišu iz samog grada, a druge iz njegove okoline, pribavljaju nam informacije o vojnim pripremama Islamske države kako bi se suočila sa eventualnim napadima vladinih snaga koje žele da povrate grad", rekao je Zamili.

Islamska država je Mosul osvojila u avgustu, tokom furiozne operacije u severnom Iraku.

Ekstremisti trenutno drže trećinu teritorija Iraka i susedne Sirije, gde su proglasili kalifat.

Mnogi vojnici i policajci položili su oružje i pobegli tokom prve operacije ekstremista.

Neki od njih su sada, međutim, počeli da špijuniraju za iračku vladu, rekao je Zamili.

Nezadovoljstvo stanovnika Mosula je sve veće, i zbog činjenice da sucene većine prehrambenih proizvoda više nego udvostručene, benzina je sve manje, a ekstremisti su zabranili alkohol i cigarete.

Krajem novembra, Islamska država je prekinula mrežu mobilne telefonije u Mosulu, optužujući potkazivače u gradu da međunarodnoj koaliciji i iračkim snagama odaju položaje ekstremiista. Prekid rada mobilnih telefona izazvao je haos u gradu.

Zamili je rekao da potkazivači najčešće napuste Mosul i popnu se na višu nadmorsku visinu kako bi uhvatili signal i mogli da telefoniraju.

Špijuniranje iz Mosula 

Njihove informacije se prosleđuju komandantima iračkih bezbednosnih snaga, zaduženim za vazušne udare i vojne operacije u provinciji Niniva, dodao je on.
Prema njegovim rečima, do sada informacije doušnika nisu prosleđivane međunarodnim snagama.

"Dobijamo mnogo korisnih informacija od stanovnika Mosula kojima je dosta ekstremista i to je razlog zašto je Islamska država blokirala mrežu mobilnih telefona u gradu", naveo je Zamili.

Prethodnih dana, međunarodne snage bombardovale su najmanje dvadesetak lokacija oko Mosula, uništivši nekoliko desetina vozila, zgrada, borbenih položaja i ekstremističkih jedinica.

Ti vazdušni udari, prema rečima jednog neimenovanog višeg vojnog zvaničnika, samo su početak nove faze, a vojni lideri prate kako će ekstremisti reagovati.

Agencija AP ocenjuje da je eventualna ofanziva za osvajanje Mosula od ekstremista još mesecima udaljena.

Zamili je istakao da su do tada obaveštajni podaci do kojih dolazi iračka vlada od velike pomoći.

Kako bi ohrabrio i druge, irački parlament razmatra zakone koji će omogućiti ponovno angažovanje vojnika i policajaca koji su služili pod bivšim iračkim liderom Sadamom Huseinom a sada su zauzeli "častan stav" u saradnji sa iračkim vlastima koje se bore protiv Islamske države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво