Читај ми!

Kijev proglasio vanredno stanje na istoku Ukrajine

Ukrajinska vlada proglasila vanredno stanje u ratom pogođenim oblastima Donjecka i Luganska, zbog eskalacije sukoba sa proruskim snagama. Do sada evakuisano 110 od 500 rudara koji su ostali zatrpani u rudniku u Donjecku, kada je granata pogodila trafo-stanicu i presekla dovod struje.

Vlada je naložila da, zbog pogoršanja stanja na istoku zemlje, čitava teritorija Ukrajine bude u stanju visoke pripravnosti, rekao je premijer Arsenij Jacenjuk, prenosi Raša tudej.

"U skladu sa ukrajinskim zakonom o civilnoj zaštiti, Kabinet ministra odlučio je da podigne bezbednosnu situaciju na najviši nivo. Ukrajinska vlada je odlučila da proglasi vanredno stanje u Donjeckom i Luganskom regionu", rekao je Jacenjuk za ukrajinski Interfaks.

Prema njegovim rečima, ova odluka za cilj ima efikasniju koordinaciju svih vladinih službi, kako bi se osigurala zaštita i sigurnost građana Ukrajine.

Jacenjuk je takođe rekao da će vanredno stanje na istoku zemlje nadgledati posebne vladine komisije, na čelu sa njim, ministrom odbrane i ministrom za vanredne situacije.

Ova odluka usledila je nakon sastanka Kabineta ministara, koji je održan u sedištu Državne hitne pomoći Ukrajine u Kijevu.

Inače, ukrajinska artiljerija pogodila je trafo-stanicu koja snabdeva rudnik uglja Zasjatko oko podneva po lokalnom vremenu u Donjecku, rekao je lokalni zvaničnik za rusku agenciju.

Do sada je evakuisano najmanje 110 od 500 rudara koji su ostali zatrpani u rudniku, kaže Eduard Basurin, predstavnik lokalnih vlasti. Rudari su bezbedno evakuisani, javlja Raša tudej.

Taj rudnik je inače jedan od najuspešnijih industrija Ukrajine u toj oblasti.

U novim sukobima na istoku Ukrajine ubijeno je najmanje sedam ukrajinskih vojnika. Kao rezultat granatiranja, Ukrajina je izgubila sedam vojnika, a 24 su ranjena, rekao je portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov za AFP.

Ministarstvo odbrane samozvane Donjecke Narodne Republike optužilo je ukrajinske bezbednosne snage da koriste stanovnike naselja Avdejevka kao živi štit, dodaje ruska agencija Tas.

Portparol tog ministarstva Eduard Basurin rekao je da su ukrajinske snage granatirale donjecka stambena naselja 15 puta tokom noći i da su najgore pogođena područja gradova Dokučajevsk i Donjeck.

Basurin je dodao da su područja Petrovski i Kujbiševski pretrpeli najveću štetu i da milicija, trenutno, pokušava da potisne ukrajinsku vojsku od grada Debalceva.

Ambasadori iz Ukrajine i 28 članica NATO-a održaće danas vanredan sastanak na zahtev Kijeva, na kojem će razgovarati o najnovijim sukobima u istoku Ukrajine.

Pored toga, vanredni sastanak na temu Ukrajine je zakazao OEBS, kao i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво