Читај ми!

Merkelova traži pomoć Putina oko Ukrajine

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji na jugoistoku Ukrajine i pozvala Moskvu da upotrebi svoj uticaj i izvrši pririsak na proruske aktiviste u Ukrajini i okonča širenje nasilja.

Merkelova je pozvala Putina da utiče na proruske aktiviste, kako bi se izbegla nova eskalacija sukoba, saopštio je njen portparol Stefen Sajbert, prenosi Tanjug.

Nemačka kancelarka rekla je i da proruske snage, kao potpisnice sporazuma iz Minska, treba da sednu za pregovarački sto sa predstavnicima Ukrajine, Rusije i OEBS-a, preneo je AFP.

Danas je Merkelova razgovarala i sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, izrazivši zabrinutost zbog pogoršanja situacije na jugoistoku Ukrajine i kršenja sporazuma iz Minska.

Pres-služba predsednika Porošenka saopštila je da su Merkelova i Oland izjavili saučešće zbog tragedije u Marijupolju, gde je u granatiranju grada u subotu poginulo 30 ljudi. Još 102 osobe su ranjene, od kojih je najmanje 75 smešteno u bolnicu, saopštio je gradski Savet Marijupolja.

Kijev i proruske snage međusobno se optužuju za napad, podsetio je Tas.

U telefonskom razgovoru, Porošenko je usaglasio dalje akcije s Merkelovom i Olandom, naračito kada je reč o stavu da treba sazvati Savet EU na nivou šefova diplomatija, kako bi Unija preduzela odlučnije korake i umirila situaciju u Donbasu.

Sve tri strane izrazile su nadu da će sastanak Kontakt grupe biti održan pre sastanka Saveta EU, zakazanog za 29. januar.

Oland je o istoj temi razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a najavljen je i njegov razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи