Moskva blokirala saopštenje UN o Marijupolju

Rusija je blokirala saopštenje UN kojom se osuđuje granatiranje grada Marijupolja na jugoistoku Ukrajine, gde je juče stradalo 30, a ranjeno više od 90 civila.

U deklaraciji se poziva na neodložni prekid nasilja i primenu plana o prekidu vatre, postignutog u septembru i traži se istraga jučerašnjeg granatiranja Marijupolja, javlja Beta.

"Ovaj napad je velika i uznemirujuća eskalacija nasilja u istočnoj Ukrajini", navedeno je u deklaraciji u koju je agencija Asošiejted pres imala uvid.

U deklaraciji se najoštrije osuđuje i ocenjuje kao neodgovorna jučerašnja izjava lidera samoproglašene Republike Donjeck Aleksandra Zaharčenka da će započeti ofanzivu na Marijupolj.

Rusija je saopštila da dogovor nije postignut jer je Velika Britanija insistirala na tome da se osude separatisti koje podržava Rusija.

U saopštenju se dodaje da zapadne članice UN nikada nisu osudile akcije ukrajinske vlade.

Ambasador Velike Britanije u UN Mark Lajal Grant napisao je na Tviteru da je dokument blokirala Rusija.

Članice Saveta bezbednosti najverovatnije će se sastati ponovo sutra kako bi razgovarale o situaciji u Ukrajini koja nastavlja da se pogoršava, rekla je diplomata jedne zapadne države u Savetu bezbednosti UN.

Savet bezbednosti UN sastao se prošli put da razgovara o situaciji u Ukrajini 21. decembra, a sastanak je inicirala litvanska delegacija.

Kijev je juče optužio proruske aktiviste za bombardovanje Marijupolja, kada je stradalo 30 ljudi, a više desetina je ranjeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи