Kraljevski doček za Obamu u Indiji

Američkom predsedniku Baraku Obami u Indiji je priređen "kraljevski" doček, na početku njegove trodnevne posete čiji je cilj, kako je najavio, izgradnja bilateralnih odnosa koji će odrediti 21. vek.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je danas u Nju Delhiju da je sa predsednikom SAD Barakom Obamom postigao dogovor o ponovnom pokretanju nuklearne saradnje za civilne potrebe.

"Srećan sam, jer mogu da najavim da šest godina posle potpisivanja našeg bilateralnog dogovora, napredujemo ka trgovinskoj saradnji, koja je u skladu sa našim zakonima i međunarodnim obavezama", rekao je Modi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barakom Obamom.

Američki predsednik takođe je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog početka saradnje dve države.

"Ovo je važan korak koji dokazuje da možemo da radimo zajedno i poboljšamo naše odnose", rekao je Obama.

Kako je najavljeno, Obama i indijski premijer Narendra Modi razgovaraće o klimatskim promenama, odbrani i ekonomskim pitanjima, prenela je agencija AP.

Obamin dolazak u Nju Delhi je drugi tokom njegovog predsedavanja, ali je prvi put pozvan da prisustvuje svečanosti tokom indijskog Dana Republike koja počinje u ponedeljak.

Odlučnost Indije da poboljša odnose sa SAD na viši nivo pokazao je potez indijskog premijera Modija koji se, mimo protokola, prisno zagrlio sa Obamom po sletenju u Nju Delhi, dodaje Rojters.

Obamina poseta je "sveža ponuda" da Indija postane trajni strateški partner SAD-a. Indijski premijer je pre samo godinu dana bio persona non grata u Vašingtonu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво