Читај ми!

Artiljerijska paljba u Donjecku, Marijupolj miruje

Nakon burnog jučerašnjeg dana na istoku Ukrajine, u Donjecku se od ranog jutra ponovo čuje artiljerijska paljba. Situacija u Marijupolju "pod kontrolom i stabilna".

Prema tvrdnjama aktivista takozvane "Donjecke Narodne Republike", u toj oblasti se čuju snažne artiljerijske detonacije. Projektili su pali na zapadni deo grada, gde je oštećena jedna crkva, a ima i ranjenih čiji se broj utvrđuje. prenosi Tanjug.

Pres-centar ukrajinskog "Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije" saopštio je da je posle teškog jučerašnjeg dana, noć u zoni konflikta protekla "prilično mirno".

Ukrajinska agencija Unijan prenela je saopštenje gradskih vlasti Marijupolja da je situacija u tom gradu na jugoistoku Donjecke oblasti, na obali Azovskog mora, pod kontrolom i stabilna. Protekle noći nije bilo narušavanja javnog reda, a policija je pojačala aktivnosti.

Marijupoljske vlasti navode da je u jučerašnjem granatiranju poginulo 30 žitelja, dok je 95 ranjeno.

Lider proruskih aktivista Aleksandar Zaharčenko potvrdio je da su njegove snage izvršile granatiranje Marijupolja, strateške luke i poslednjeg velikog grada na istoku koji je pod ukrajinskom kontrolom.

U Kijevu se održava sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zbog događaja u Marijupolju, koje je tužilaštvo nazvalo terorističkim aktom.

Petro Porošenko je rekao da je deeskalacija sukoba na istoku zemlje prioritet vlade u Kijevu.

"Otpočinjanje političkog procesa za deeskalaciju sukoba je naš prioritet. Ne vidimo alternativu sporazumu iz Minska", naveo je Porošenko na sastanku.

Dodao je da će se ministri spoljnih poslova EU sastati u ponedeljak kako bi raspravljali o krizi i opcijama za povećanje pritiska na Rusiju.

Ukrinform je preneo da je Porošenko u subotu razgovarao telefonom sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Američki predsednik Barak Obama okrivio je Rusiju za obnovu sukoba između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku Ukrajine i najavio da će SAD razmotriti dodatne opcije u cilju povećanja pritiska na Moskvu.

Za to vreme, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, da je Moskva spremna da učini sve što može kako bi ohrabrila suprotstavljene strane na istoku Ukrajine na pronalaženju mirnog rešenja za konflikt.

U međuvremenu, Rusija je blokirala deklaraciju UN kojom se osuđuje granatiranje grada Marijupolja na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je za danas proglasio Dan žalosti zbog pogibije 30 ljudi u Marijupolju, kada je pogođen gusto naseljeni kvart.

Grad je do sada bio zaštićen od sukoba ukrajinske vojske i proruskih aktivista, u kojima je do sada, prema procenama UN, stradalo oko 5.000 ljudi.

Zauzimanje tog industrijskog grada, sa 500.000 stanovnika, obezbedio bi neku vrstu kopnenog koridora između Rusije i Krima, navela je agencija Frans pres.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво