Читај ми!

Pesimizam u Japanu zbog talačke krize

Nakon najnovijeg video-snimka koji su objavili pripadnici Islamske države, u kojem je prikazano telo japanskog državljanina Harune Jukave, u Japanu vlada pesimizam i velika zabrinutost za život drugog zarobljenog Japanca, 47-godišnjeg novinara Kenđi Gotoa.

Na pomenutom video-sminku Goto, honorarni novinar iz grada Sendaija, koji već dvadeset godina izveštava o oružanim konfliktima, u rukama drži fotografiju leša Harune Jukave i za njegovu smrt direktno optužuje japanskog premijera Šinzo Abea.

Goto se obraća svojoj supruzi tražeći od nje da skupa sa drugim članovima porodice i prijateljima nastavi pritisak na japansku vladu.

Na prvom video-snimku, u kojem se preti smrću dvojici Japanaca, koji su zarobljeni u Siriji avgusta odnosno novembra prošle godine, otmičari su tražili otkupninu ukupnog iznosa 200 miliona dolara.

Na najnovijem video-snimku Goto prenosi reči boraca Islamske države da oni ovoga puta ne traže novac, već prosto oslobađanje džihadiste Sadžide Rišavi koja se nalazi u jordanskom zatvoru zbog učešća u samoubilačkom terorističkom napadu u Amanu 2005. godine, kada je pokušala da aktivira opasač sa eksplozivom, ali zbog kvara na toj smrtonosnoj napravi nije uspela u toj nameri.

Snimak u kojem Goto, po naredbi svojih tamničara, objavljuje smrt svog prijatelja Jukave i novi zahtev islamskih boraca, znatno je drugačiji od dosadašnjih snimaka pretnje pogubljenjem ili samog pogubljenja.

Naime, do sada, po pravilu, objavljivani su snimci u kojima osoba pred pogubljenjem kleči i upućuje poslednje reči, nakon čega sledi scena same egzekucije odrubljivanjem glave. Ovog puta, reč je bilo samo o fotografiji tela ubijenog, i to bez nastupa samih ubica, a video-snimak je i brzo uklanjen sa interneta, pa su se na izvesno vreme javile sumnje u njegovu autentičnost, odnosno nade da je Jukava možda još uvek u životu.

Međutim, u jutrošnjoj izjavi japanskoj televiziji NHK, premijer Abe je rekao da se, nažalost, "mora reći da je velika verovatnoća da je snimak autentičan". I sekretar vlade Suga danas je rekao novinarima okupljenim na konferenciji za štampu u zgradi vlade da "nema osnova za negiranje autentičnosti snimka."

Japanski mediji donose i izjavu Šoići Jukave, oca preminulog japanskog građanina, koji je medijima rekao da bi voleo da sve to nije istina.

Japanska javnost potresena događajima u Siriji

Japanska javnost potresena je i ožalošćena dramom u Siriji i mediji od vlade traže da učini sve što može, ali nema velikih izliva emocija i osuda državnog aparata. Mogući razlog za to je što je poznato da je preminuli Haruna Jukava čovek koji je na svoju ruku otišao u Siriju da bi tamo osnovao privatnu firmu za pružanje usluga bezbednosti, mada nije posedovao nikakvo znanje iz te oblasti.

Naime, Jukava je pre odlaska u Siriju doživeo tešku ličnu tragediju koja ga je duboko uzdrmala. Njegova supruga je preminula od raka, nakon čega je on pokušao samoubistvo, a zatim i promenu pola, te uzeo žensko ime Haruna.

Njegov odlazak u Siriju tako se doživljava kao jedna vrsta tužnog avanturizma ili polusvesnog pokušaja samoubistva nervno rastrojene individue.

Mišljenja japanske javnosti podeljena su i u vezi sa opravdanošću Gotovog prisustva u Siriji. Taj novinar je otišao u ratom zahvaćenu zemlju da bi probao da kroz lične kanale oslobodi Jukavu, svega dve nedelje po rođenju svog deteta. Njegov postupak se zato vidi kao moralno vredan, ali istovremeno i naivan pokušaj, te izuzetno neodgovoran čin prema sopstvenoj porodici i državi.

Mat pozicija za japansku vladu

Japanska vlada se nalazi u vrlo teškoj, možda i bezizlaznoj situaciji, jer se sa jedne strane od nje očekuje da učini sve što može da bi spasla živote svojih državljana, a sa druge strane, javljaju japanski mediji, trpi i pritisak SAD i Velike Britanije da ne popusti pred zahtevima otmičara, jer bi to moglo da bude podstrek za dalje otmice.

Japanski analitičari ocenjuju da su nade da će novinar Goto biti spasen male, jer Islamska država u zarobljeništvu drži i jednog jordanskog pilota koji je nedavno oboren u Siriji prilikom izvršenja vazdušnih udara na položaje Islamske države. Zato je teško verovati da bi jordanska vlada pristala da radi jednog japanskog građanina oslobodi Sadžidu Rišavi u trenucima kada su joj potrebni svi aduti koje ima za oslobađanje svog pilota.

Japanska vlada uspostavila je štab u Jordanu za pregovore sa tamošnjom vladom, prikuplanje informacija o otetim japanskim državljanima i pokušaj komunikacije sa otmičarima.

Japanski mediji ocenjuju da izvesne nade daje činjenica da je Turska nedavno izdejstvovala oslobađanje 49 svojih državljana iz Sirije, te da bi turske vlasti možda svojim kanalima mogle da odigraju važnu ulogu.

Otmičari, inače, imaju i direktan kontakt sa porodicom zarobljenog japanskog novinara preko mejla, pa još uvek postoji direktna ruta za pregovore.

Mada Japan svoju ulogu u regionu Bliskog istoka vidi kao čisto humanitarnu, pripadici Islamske države smatraju Japan za učesnika u tzv. "Krstaškoj vojsci", zapadnjačkoj koaliciji predvođenoj SAD koja, prema njihovom mišljenju, za cilj ima da podjarmi Bliski istok, oslabi islam i uništi tradicionalni način života muslimana u toj regiji, zbog novčane pomoći koju je japanski premijer obećao državama Bliskog istoka u prošlonedeljnoj poseti regionu.

Japan je, pored investicija, obećao i 200 miliona dolara pomoći za zbrinjavanje izbeglica, što su pripadnici Islamske države protumačili kao indirektnu pomoć ratnim naporima svojih neprijatelja.

U bombardovanju Islamske države, pored zemalja NATO-a i Australije, direktno ili kroz logistiku, učestvuju i vojne snage Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Saudijske Arabije i Katara.

Japan je nakon završetka američke invazije na Irak inženjerskim jedinicama i novčanom pomoći podržao obnovu zemlje, a Zemlja izlazećeg sunca takođe je gorivom snabdevala američke bojne brodove u Indijskom okeanu koji su učestvovali u vojnim operacijama u Avganistanu.

Japan ima vojnopolitički sporazum o savezništvu sa Sjedinjenim Američkim Državama i na njegovoj teritoriji je stacionirano blizu 50.000 vojnika iz te zemlje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво